Természetes légy- és szúnyogriasztók

Muskátli, diófalevél, körömvirág, csombor és leostyán – csak néhány növény, melynek erős szagát a legyek és szúnyogok nem szeretik. A székelyföldi falvakban máig használják ezeket, nemcsak díszként, fűszernövényként vagy gyógyteaként, de természetes szúnyogriasztóként is. 

A körömvirág nem csupán kedvelt gyógynövény, kozmetikumok és krémek alapanyaga lehet, de tapasztalata szerint szúnyogriasztónak sem utolsó – mondja Szász Gyöngyvér, a Székelyudvarhelyhez közeli Kobátfalván. Ugyanakkor a számunkra kellemes illatú levendula, menta, citromfű, vagy az ánizs sem a szúnyogok és egyéb rovarok kedvence, így elkerülik az ezekkel illatosított helyeket. Az egyik legkedveltebb természetes légy- és szúnyogriasztó azonban a muskátli. A dekorációként is mutatós virágot levelének szúrós szaga miatt a legtöbb rovar elkerüli, ezért is teszik a mai napig az ajtók, ablakok elé.

Székelyudvarhelyen és környékén azonban nem jelentenek számottevő problémát a szúnyogok, ez alól csak a vízközeli helyek képeznek kivételt. Így az önkormányzat megbízásából csak ritkán végeznek szúnyogirtást, s azt is csupán egy-két folyóparti helyen. Magánszemélyek és cégek azonban gyakran hívnak rovarirtó cégeket, igaz, azt sem jellemzően a szúnyogok ellen.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: