Saját galambfajtája lehet Székelyudvarhelynek

A székelyudvarhelyi díszgalambászok néhány éve egy új fajta kitenyésztésébe kezdtek: a székelyudvarhelyi pergő ötféle galamb keresztezéséből alakult ki. Mostanra mintegy ötven, a fajtaleírásban szereplő tulajdonságokkal tökéletesen megegyező egyedük van. Az udvarhelyi pergő elfogadtatása azonban még évekbe telhet, ugyanis ahhoz legalább kilencven, a jellegzetes tulajdonságokat maximális mértékben átörökítő példánnyal kell rendelkezniük. Bár az új galambfajta elfogadtatása még sok időbe telik, a galambászok célja Székelyudvarhely hírnevét ily módon is öregbíteni.

Több mint száz éve alapították a Székelyudvarhelyi Díszgalambászok Egyesületét, s bár kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de jelenleg is aktívak, több mint ötven tagot számlál a szervezet. Közülük néhányan pár éve új galambfajta kitenyésztésébe kezdtek, mint mondják, hajtja őket a vágy a minél szebb, egészségesebb, úgymond tökéletes galambok elérése felé.

A galambászok szerint az utóbbi évtizedekben sokat romlott az állomány minősége, s a hosszú idő tartó bezártság miatt a galambok már alig repülnek, forognak, pörögnek, elvesztették ezeket a tulajdonságaikat, jórészt kiállítási példányok lettek. Épp ezért gondolták, hogy egy „tökéletesen” repülő és forgó galambfajtát kellene kitenyészteniük.

Mint mutatja Ambrus Attila, a díszgalambász szakosztály vezetője az udvarhelyi pergőket, hozzájuk hasonló, 90 tökéletes példánynak kell lennie ahhoz, hogy az új fajtát elismerjék. Az udvarhelyi pergőre nem lesz egy bizonyos szín jellemző – magyarázza a szakember – tehát mindenféle galambszínben megtalálhatók lesznek. Csak jól láthatóan el kell különülniük az állaton a minél teltebb, elevenebb, élénkebb színeknek.

Galaci forgó, keleti- és burminghami pergő, budapesti magas röptű, tollas lábú – sorolja a keresztezett fajtákat a galambász. Mint mondja, próbálkoztak még a Tekla galamb keresztezésével is, ám az nem bizonyult sikeresnek. A tenyésztők közel nyolc éve próbálkoznak, mindegyik fajtának a legjobb tulajdonságait próbálják továbbvinni. Ezért várhatóan az udvarhelyi pergő jó költő- és repülő galamb lesz, ugyanakkor a több fajta keresztezése miatt nő a vitalitásuk, és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. Az udvarhelyi pergő azonban mindenik keresztezett fajtától jól elkülöníthetően el kell térjen.

A székelyudvarhelyi tenyésztőknél már mintegy 350 udvarhelyi pergő található, ebből azonban mindössze 50 példány az, ami tökéletesnek mondható. A fajta elfogadtatása akár még 4-5 évbe is beletelhet.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

One Response to Saját galambfajtája lehet Székelyudvarhelynek

  1. Blága Aba szerint:

    Szépek, nagyon szépek és a cél is nemes!!! … (szivesen tartanék én is belőlük)

    Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: