Értékmentő magtermesztő

  A felsőboldogfalvi Jére Lajos életét kisgyerek kora óta a különféle vetőmagok termesztésének szentelte. Igazi értékmentéssel foglalkozik, hisz nemcsak a szakmát örökölte édesapjától, de az ősi fajtákat is. Ráadásul magjait hagyományos módon, vegyszer- és műtrágyamentes környezetben termeli. Az elmúlt több mint egy fél évszázadban, a környékbeli piacokon árulta portékáját, mára azonban az ipari magtermesztés ellen harcoló civilek is felfigyeltek tevékenységére, s a lehető legszélesebb körben szeretnék terjeszteni magjait.

  Az elmúlt évszázadban a világ hasszonnövény fajtáinak több mint kétharmada tűnt el, ugyanakkor az Egyesült Államokban már évek óta használt génkezelt vetőmagok egyre több országban terjednek el. Az Európai Unióban ugyan jelenleg csupán takarmánykukoricát lehet génkezelt magból előállítani, ám félő, hogy az egyre növekvő ipari lobbi nyomására végül itt is engedékenyebbé válik a törvénykezés. A szakeberek szerint ugyanakkor az egyre szűkülő fajtaállomány nemcsak táplálkozási szokásainkra, hanem egészségünkre is kihatással lehet.
  A felsőboldogfalvi Jére Lajos kisgyerekkora óta vetőmag-termesztéssel foglakozik, ám nemcsak a szakmát, az ősi zöldség-, gabona- és virágfajtákat is édesapjától örökölte. A magtermesztőnek télen is akad dolga, ilyenkor kell ugyanis az előző év termését tavaszi árulásra, vetésre előkészíteni. Lajos bácsi első lépésként ezzel, a kézzel hajtható, trielnek nevezett hántológéppel próbálja megtisztítani a magokat.
  A hántológép a 60-as évek óta szolgálja gazdáját, működési elve igencsak egyszerű: a forgókar segítségével mozgatott hengerek a magokat kibontják a háncsból, a különböző méretű, cserélhető szitákon pedig, ami fölös, fennmarad. A trielést követően kézi szitába kerülnek a magok.
Lajos bácsi egy összecsukható asztallal járja évtizedek óta a környékbeli piacokat, Segesvártól Székelyudvarhelyig. A gondosan három kategóriába csoportosított magok szigorú rendben sorakoznak a kis fémdobozokban. A különféle takarmánynövények, virágfajták mellett minden gabona és szinte minden őshonos zöldségféle megtalálható itt.
  Mára Jére Lajos tevékenységére felfigyeltek az ipari magtermesztés ellen küzdő székelyföldi civilek is, és dokumentálni kezdték az őstermelő tevékenységét.
  A sepsiszentgyörgyi Életfa Csoport a Neuer WEG Alapítvánnyal közösen a lehető legszélesebb körben szeretné terjeszteni Jére Lajos tudását és az általa átmentett ősi magokat.
  Bár a terméshozam szempontjából semmiképp nem kelhetnek versenyre az ipari vetőmagokkal, a tájfajták gyakran ellenállóbbak a különféle kártevőkkel, időjárási illetve környezeti feltételekkel szemben, ezért vegyszerek nélkül, hagyományos módszerekkel is könnyen megóvhatók.
  Jére Lajos szerint jól meg lehet élni a magtermesztésből, mi sem bizonyítja ezt jobban, teszi hozzá büszkén, hogy mindhárom gyermeke egyetemet végzett. Ám, amint azt a mondás tartja, Lajos bácsi egyik szeme sír, a másik nevet, hisz bár örül gyerekei sikerére, nem mardt mellette senki, akinek, édesapjához hasonlóan, átadhatná a tudást. A civilek akciója révén az általa felhalmozott tapasztalatok egy része papírra kerül ugyan, Lajos bácsi szerint azonban az elméleti tudás nem elég, a magokhoz hasonlóan ugyanis jó magtermesztő csak a földeken, a természetben fejlődhet.

Készítették: Szabó Attila, Simó Csaba
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

7 Responses to Értékmentő magtermesztő

 1. Garai Zoltán szerint:

  Tisztelt Attila és Csaba!
  Segítségeteket kérném,kellene nekem a Jére Lajos elérhetősége,telefon,email és cím hogy feltudjam vele venni a kapcsolatot vetőmag vásárlásügyben.
  Üdv:Garai Zoltán

  Válasz
  • Péter mária szerint:

   Tisztelt Attila és Csaba!
   Tudnátok nekem abban segíteni, hogy felvegyem a kapcsolatot Jére Lajos úrral,
   vetőmag vásárlás ügyben.
   Köszönöm: Mária

   Válasz
 2. Szabó Andrea szerint:

  Kedves Attila és Csaba!

  Engem is érdekelne Jére Lajos elérhetősége vetőmag vásárlásügyben.

  Szép napot !

  Szabó Andrea

  Válasz
 3. Varga Sándor szerint:

  Üdvözlöm,

  ENgem is a Jére Lajos elérhetősége érdekelne, a magtermesztésének tudásának továbbadásával kapcsolatban.

  Válasz
 4. Fabian Emese szerint:

  Üdv mindenkinek,

  Segitségükre szeretnék lenni egy telefonos elérhetőséggel, amelyen felvehetik a kapcsolatot Jére Lajossal: 0740-956368

  Szép napot!

  Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: