Nem csodafüvek, de gyógyítanak egyes teák és növények

  Nincsenek „csoda-gyógyfüvek” – véli az egyik legnagyobb erdélyi gyógynövény-szakértő, ám egyes betegségek száz százalékban orvosolhatók, vagy legalább enyhíthetők bizonyos termesztett és gyűjtött növényekkel, teakeverékekkel. A székelyföldi falvak lakói mindmáig használnak gyógyításra különböző teákat és növényeket, s a tudást igyekeznek a legifjabbaknak is továbbadni.

  Aki Székelyföldön betegségére gyógyfüvet, teát vagy hasznos tanácsot keres, minden bizonnyal a Csíkszereda közelében élő Macalik Ernőhöz fordul. A nagy tudású biológus közel negyven éve kezdett gyógynövényekkel foglalkozni, s a témában az egyik legnagyobb erdélyi szaktekintélynek számít. Ugyanakkor nem csak publikál a témában, gyűjt és teákat kever évtizedek óta, de termeszt is gyógy- és fűszernövényeket csíkkarcfalvi otthona mellett.

Egyebek mellett idegnyugtató hatású mediterrán növények, szurokfű, azaz oregánó, bazsalikom, izsóp, de körömvirág és kétféle menta is megtalálható itt – mutatja a rendezett sorokat a nyugdíjas biológus. Vannak azonban olyan fajok is, amelyeket hosszú távon nem javallott egészséges ember számára fogyasztani – magyarázza a szakember. Ilyen például a cickafark is, ami betegeknek javallott, de hosszú ideig, étkezési teaként a fogyasztása nem ajánlatos. Nincs csoda-gyógynövény, de mindeniknek megvan a meghatározott helye a terápiák rendszerében.

SZERKESZTŐ: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

2 Responses to Nem csodafüvek, de gyógyítanak egyes teák és növények

 1. Herczeg Lajos szerint:

  T. Cím!
  A Csíksomlyói búcsúra megyünk Magyarországról és útközben szeretnénk felkeresni Maczalik Ernő füvesembert. Szeretném elkérni az e-mail címét, hogy időpontot tudjunk egyeztetni a látogatásunkhoz.
  Kérem szíveskedjenek segíteni az e-mail címét megadni.
  Tisztelettel: Herczeg Lajos

  Válasz
  • Nászta Annamária szerint:

   Tisztelt tanár úr!
   Kolozsvárról írok önnek. Nagy szükségem lenne édesanyám részére két gyógynövényre, amiket sehogy sem sikerült beszereznem. Rosaceában szenved, ezért kéne tyúkhúr és ösztörűs Veronika hajtás tea. Próbáltam rendelni, de nem küldtek. Édesanyámnak állandó kezelésre lenne szüksége. Kérem, segítsen.
   Tisztelettel,
   Annamária
   Telefon: 0744 360903

   Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: