Szűk csatornába húzták a Nagyküküllőt Zetelakán

  Mintegy fél kilométeres szakaszon terelték el a Nagyküküllőt Zetelaka község határában. A szárnyra kelő, és több helyi sajtóorgánumban is megjelenő hírek szerint, egy tervezett focipályának állt az útjában a folyó, ezért terelték el. Zetelaka polgármestere azonban cáfolta ezeket a híreket.

 

  Mindössze két hete még a zetelaki határban pecáztak a székelyudvarhelyi sporthorgászok, mára azonban holdbéli táj fogadja a látogatót. A vízügy szakemberei a mintegy fél kilométeres, kanyargó szakaszt egy egyenes, szűk csatornába húzták. Közleményük szerint a talajerózió miatt volt szükség a folyóterelésre, a munkálatok pedig a 2007-ben környezetvédelmi szempontból is jóváhagyott mederszabályozási terv legutolsó részét képezik. A székelyudvarhelyi sporthorgászok szerint azonban nem mederszabályozás, hanem környezetrombolás történt. A Nagyküküllő ugyanis egy gyors sodrású, egyenes mederbe került, ami amellett, hogy az adott szakasz teljes vízi élővilágának pusztulását eredményezte, szárazság esetén, a magasabban fekvő védett területekről is elszívja a vizet, s ezáltal számos szigorúan védett halfaj is veszélybe kerül.
Sajnos Székelyföldön gyakran előfordul, hogy az árvízvédelmi vagy vízellátási szabályok mindent felülírnak, ráadásul a mederszabályozást sokszor olyan helyen végzik, ahol nincs is jelentős árvízveszély. Nemrég például az évtizedek óta szárazsággal küszködő Homoródmentén végeztek mederszabályozást, visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel az élővilágban. Jó néhány évtizednek kell eltelnie ugyanis ahhoz, hogy a szűk mederbe terelt folyóvíz olyan mélyedéseket, kanyarokat, forgókat alakítson ki, amelyekben az élővilág újra megtelepedhet.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: