Rekordtelepítés

Rekord mennyiségű sebes pisztráng ivadékot telepítettek a Nagyküküllőbe illetve a folyót tápláló hegyvidéki patakokba. A több mint 80 ezer ivadéknak ugyan mindössze 5-10 százaléka éri majd el az ivarérett kort, ám így is legalább 5 ezer őshonos pisztránggal lesz több jövőre a székelyföldi folyóban. A szakemberek szerint nélkülözhetetlenek a hasonló akciók a pisztrángpopuláció fennmaradásához.


A sebes pisztráng Európa szinte minden országában megtalálható. Egykoron tengerekben élt, és a legtöbb lazacfajtához hasonlóan csupán ívni járt fel a hegyvidéki patakokba, evolúciója során azonban lassacskán áttért az édesvizi életmódra. A kavicsos, görgeteges talajú, oxigéndús, kristálytiszta vizeket kedveli, a Kárpát medencében kizárólag a hegyvidéki folyó- illetve állóvizekben honos.

Az elmúlt években Romániában folyamatosan csökkent a pisztrángok száma. Egyre több panzió és vendégház szennyezi a patakokat, gyérülnek a víznek árnyékot nyújtó erdők, ráadásul ízletes húsa miatt a pisztráng az orvhalászok kedvence is. Telepítés nélkül tehát már régen a kipusztulás fenyegetné az állományt.
Idén civil támogatással 87 ezer ivadékot telepített a napokban a Nagyküküllő Vadász- és Horgászegyesület a laposnyai tenyészetből a Nagyküküllő hegyvidéki árterületére. A telepítés körültekintő terepszemlét követel, a lassúbb folyású szakaszok, a védettebb öblök a legalkalmasabbak az ivadékok szabadon bocsátására. A székelyudvarhelyi horgászegyeszület tagjai nemcsak telepítik, védik is a pisztrángokat, ezért egy úgynevezett „catch and release” szakaszt hoztak létre a folyó hegyvidéki szakaszán.

A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: