Borboly Csaba állami beavatkozást kér a medvegondok kezelésére

Állami beavatkozást tart szükségesnek a medveprobléma kezelésére Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Szerinte a megye medvepopulációja túlméretezett a természetes élőhelyekhez képest, az embereket veszélyeztetik a lakott területekre is bejáró medvék. Székelyföldet lassan szafariparkká nyilváníthatjuk, de a helyzet annál is durvább – nyilatkozta a megyeelnök annak kapcsán, hogy a napokban ismét emberre támadt egy medve Székelykeresztúr közelében. Biológusok és környezetvédelmi szakemberek szerint azonban a helyzet nem ennyire drámai.

Medve támadt egy szarvasmarhára nem sokkal ezelőtt a Hargita megyei Máréfalva határában. Gazdája idén vásárolta az állatot 900 euróért, de úgy tűnik, a megsebzett állat nem fogja túlélni a medvével való találkozást. Idén a tavalyinál több vadkárt jelentettek a megyei környezetvédelmi ügynökségen, igaz, ezek csupán a hivatalos adatok, a károknak ugyanis csak töredékét jelentik be a gazdák.

A környezetvédelmi ügynökség munkatársa szerint a megszaporodott medvekárok elsődleges oka az, hogy idén nagyon kevés makk termett a székelyöldi erdőkben, így nem volt őszi tápláléka a medvéknek. Az esetek többsége kukoricakár, de sokan számoltak be a dió megdézsmálásáról is. A megyei önkormányzat elnöke szerint azonban jóval többről van szó, mint pusztán mezőgazdasági károkról: véleménye szerint most már emberéleteket veszélyeztetnek a túlszaporodott medvék. Borboly Csaba szerint a székelyföldi erdők már nem bírják el ezt a medvepopulációt, ezért kényszerülnek be a településekre. Épp ezért állami beavatkozást kér a medve-jelenség kezelésére. Szerinte ugyanis tarthatatlan a helyzet, a Hargita megyei lakosság a vadkárok miatt lassan nem látja értelmét a földje megművelésének, a turistákat pedig elriasztja a medveveszély.

A megyei tanácselnök a medvék elszállításában látná az egyik lehetséges megoldást, ugyanakkor a szakminisztériumtól kérvényezi a kilövési keret újratárgyalását. Emellett az uniós védettségi normákat is újraegyeztetné. A környezetvédelmi szakemberek szerint azonban nem ennyire drámai a helyzet. Mint mondják, az eddigi medvetámadások mindegyike ember által provokált. Drasztikus módszerekkel nem lehet ezt a problémát orovosolni – véli a szakember, már csak azért sem, mert a barnamedve szigorúan védett.

Szabó Szilárd szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a védekezésre és megelőzésre, ugyankkor az emberekben fokozottan tudatosítani kell, hogy a medve potenciálisan veszélyes. A szakember azt javasolja, hangosan tudassuk a jelenlétünket, ha fennál a lehetősége annak, hogy medve van a közelben, és semmiképp se kerüljünk közel a medvéhez észrevétlenül.

Romániában egyébként – forrástól függően – 4 és 8 ezer közöttire teszik a barnamedveállományt, a környezetvédelmi ügynökség becslései szerint valahol 6000 körül lehet a reális számuk. A román környezetvédelmi minisztérium a napokban véglegesített egy a barnamedve populáció jobb menedzsmentjét célzó javaslatcsomagot, a csomag eredményeképpen csökkennének a vadkárok, Románia-szinten pedig könnyebb könnyebb volna a faj védettségére vonatkozó európai uniós irányelvek betartása. A közvita november 20-án kezdődik Bukarestben egy konferenciával, a kidolgozott javaslatcsomagot ott mutatják be a közvéleménynek.

This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

0 Responses to Borboly Csaba állami beavatkozást kér a medvegondok kezelésére

 1. Peter Bolza szerint:

  Hát mi ez a cirkusz? Minden vadbiológus tudja, hogy túlpopulációról beszélünk Romániában (köszönöm Ceaucsescu!). Miután az európai barnamedvének nincs természetes ellensége úgy a vadászoknak adódik a feladat hogy kilövik oly módon hogy minden medvének legyen megfelelő nagyságú élőhelye. Egy másik komoly veszély az, hogy kényszer miatt a túlpopuláció más viselkedési formák alakulnak ki (szeméttelepen, városszélen, emberlakott helyen kóborozást).

  Válasz
 2. Nagy Ilona szerint:

  Nagy Ilona
  Kedves emberek, gondolkodjunk már ép ésszel, kedves emberbarátainkat veszélybe sodorni medvék miatt…El sem tudom hinni, hogy valaki többre becsüli a medvéket, mint embertársait. Méghogy ember által provokált balesetről van szó,a környezetvédelmi ügynökség munkatársa szerint, ilyent ki hallott, megyek, hogy szedjem le a megdolgozott kukoricámat és én provokálom a medveurat? – tudnak gondolkodni ezek az urak? Soha nem fogom megérteni azokat az állatvédő embereket, akik fogyasztanak bármilyen húst, beleértve halat, bogarakat is, aztán utána nagy állatvédőnek teszik ki magukat, nemszámítva az emberéletet sem. Kell tudni, hogy emberekkel beszélgetve hála Istennek mindenki velem egy véleményen van. Szerintünk csak érdekből vannak az ilyen furcsa állatvédők. Mély tiszteletünk Borboly Csaba iránt, akinek fontos az embertársai élete. A megoldás inkább a célszerütlen szaporítás helyett,( értem alatta más helyre költöztetés, nem megoldás, ez annyi mint veszélybe sodrok másokat)a kilövés lenne. Nekünk fontosabb egy ember, mint 6 ezer medve. Tiszteletem minden embertársam iránt.

  Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: