Biogazdálkodás – egyre népszerűbb Székelyföldön is

  Ötszörösére nőtt az elmúlt két évben a Hargita megyei biotermelők száma, ami azonban így se éri el a teljes gazdálkodólétszám egy százalékát sem. Míg 2011-ben még alig több mint 60 ökotermelőt regisztráltak, számuk idén jóval meghaladja a 300-at. Az újdonsült biotermelőket ráadásul az átállási támogatás mellett a hazai felvevőpiac évi 20 százalékos növekedése is kecsegteti. Ugyanakkor a biogazdálkodásra fordítható mintegy 200 millió eurós átállási össztámogatás várhatóan további termelők számára jelent majd vonzerőt az átállásra.

  Székelyföldön minden adott a hegyvidéki biogazdálkodáshoz: vegyszermentes, sokszínű táplálékot biztosító legelők, génmanipulált fűfélék nélküli tisztások, a gazdáknak tehát szinte semmiben nem kell változtatni évezredes gazdálkodási szokásaikon, az ökogazdálkodás mégis gyerekcipőben jár a környéken. Bár az elmúlt évben megötszöröződött a számuk, a biotermelők a teljes gazdalétszám egy százalékát sem teszik ki. Pedig a szakemberek szerint a biotermelés igazi kitörési lehetőség a székelyföldi mezőgazdaság számára.
Táncos Barna szenátor szerint az exportpiac korlátlan mennyiségeket tud felvásárolni, a fontos az, hogy szervezetten, és nagy mennyiségeket lehessen rendszeresen szállítani, ebben az esetben bármilyen biotermékből bármilyen mennyiséget el lehet adni.

A biotermékek iránti kereslet Székelyföldön is folyamatosan nő, a szakemberek szerint azonban a helyben előállított biotermékek sem mennyiségben, sem változatosságban nem tudják tartani a lépést a folyamatosan növekvő vásárlói igénnyel. A székelyföldi áruházak polcain ezért főként importtermékekkel találkozhatunk. Az áruházakban a termékek ára is tükrözi, ha valami organikus módon készült, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tanácsosa szerint azonban a gazdák gyakran ár alatt kénytelenek túladni termékeiken.
Bár a különböző ágazatok többnyire egyesületekbe tömörültek már, jelenleg egyetlen olyan fórum sincs Hargita megyében, amely a biogazdák közös érdekképviseletét látná el. Pedig a szakemberek szerint – a megbízható minőségű és megfelelő mennyiségű termékek előállítása mellett – csak a közös képviselet biztosíthatja a székelyföldi biotermelők helyét a nemzetközi piacon.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: