Székelyföld büszkeségei: Zsigmond János és Timpex Amata

  Lemhényi lovas nyerte a háromszéki Óriáspince-tetőn megtartott Székely Vágtát, így a Kovászna megyei Zsigmond János és lova, Timpex Amata képviseli Székelyföldet a szeptember 16-18. között megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán. Az ambíciós székely lovast és a konokul győzni akaró sportkancát felsőlemhényi otthonukban látogattuk meg.

  Gyergyószárhegy, Mikóújfalu és Réty lovasait utasította maga mögé Zsigmond János és Timpex Amata a 6. Székely Vágtán, a háromszéki Óriáspince-tetőn. A győztes páros két éve is a Székely Vágta legjobbjai voltak, s akkor 4. helyezést szereztek Székelyföldnek a budapesti Nemzeti Vágtán. Bár Székelyföldön az igavonó állatoknak van hagyománya, a Székely Vágtának köszönhetően lassan nő a sportlovak száma is a térségben.

  A 12 éves, magyar sportkanca, Timpex Amata számos lovast ledobott már a hátáról, ám jelenlegi gazdáját, Zsigmond Jánost még soha. Az igencsak makacs, gyenge idegrendszerű lovat korábbi, magyarországi gazdája azért adta el, mert kezelhetetlennek bizonyult. A 31 éves székely lovas azonban már másodszor is győzni tudott vele a Székely Vágtán. A két évvel ezelőtti sikeres versenyzés után Amatát visszavásárolta volna az egykori tulajdonosa, „nem a lovat kellett volna eladni, hanem egy székelyt vásárolni” – sajnálkozott félig tréfásan akkor a korábbi gazda.

  Timpex Amata, vagy ahogyan otthon szólítják, Kancus gazdája, János 9 éves kora óta sorra nyeri szülőfalujában a húsvéti lófuttatást. János sosem járt lovas iskolába, s azt mondja, Székelyföldön még gyerekcipőben jár a sportlovaglás. Mégis, a Nemzeti Vágtán idén a döntőbe szeretne bejutni Amatával, s addig nem nyugszik, amíg egyszer az első helyezést meg nem szerzi Székelyföldnek.

  Versenyek előtt annyira izgul Amata, hogy akár napokig nem eszik egy falatot sem, egyébként nem tápot, hanem gabonaféléket és szénát kap. De az almát is szívesen elropogogtatja. Szeretettel, ám kemény kézzel edzi lovát Zsigmond János, a makacs Kancus azonban ezúttal is megmutatja: csak akkor vágtázik, ha ő is akar. Hogy teljesül-e Timpex Amata és Zsigmond János vágya, azaz, hogy elöl járnak-e a Nemzeti Vágta mezőnyében, szeptember 16 és 18. között kiderül majd Budapesten.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: