Sütő család – félezer év a népi bútorfestés szolgálatában

  Egyetlen olyan család él Székelyföldön, amely nemcsak őrzi, de lassan egy fél évezrede életben is tartja ősei hagyományát. A vargyasi bútorfestő Sütő dinasztia legelső tagja az 1500-as években telepedett le a faluban, s azóta a 15. generáció készíti a szebbnél szebb faragott vagy festett népi bútorokat. Történetük erdélyi és összmagyar sikertörténet.

  A székelyföldi kis község, Vargyas Udvarhelyszék és Háromszék határán fekszik. A porták arculata ugyan a közeli Szászföld építészetének vonásait hordozza, a házak előtt székelykapuk sorakoznak. A legdíszesebb mind közül a község központjában egy 2 és fél évszázados házra vigyáz. Akárcsak egykoron, a nagy díszes porta ma is azt jelzi, hogy van mögötte bőven féltenivaló. A Sütő család háza ugyanis állandó népművészeti tárlat, békés rendben sorakoznak az évszázados festett bútorok. Sütő István, a 15. generáció rangidős képviselője szerint azonban egyetlen kiállítótárgy sincs a szobákban, kizárólag használatban lévő bútorok.
 Az 1500-as években még főként ládákat készítettek, a 17. századtól kezdett szélesedni a paletta, s az ősi faragott bútorok mellett megjelentek a legelső festett darabok is. Amint ez az ősi festéktörő kő bizonyítja, a Sütő család már 1650-ben színezte a bútorokat. A Sütő dinasztiában nemcsak a hagyományos technikák öröklődtek nemzedékről nemzedékre, de az ősi motívumkincs illetve színvilág is. A lándzsás- és bajuszos-, szakállas tulipánok mellett, szegfűk és gyöngyvirágok, attikás- és kanyarrózsás minták kerülnek a bútorokra. 4 alapszínt használnak, illetve ezek árnyalatait, ahogy István fogalmaz, a meggypirosnak nevezett sötétbarnát, jobágy- illetve templomkéket, zöldet s fehéret olykor.
A Sütő házban két féle bútor készül: festett és faragott. A kettőt szinte sosem keverik, kivéve ha egy díszes székelykapuról van szó. Míg István főként a festés, öccse, Béla a faragás nagymestere.
 A jelenleg együtt dolgozó tizennegyedik illetve tizenötödik Sütő generáció tagjai, elődeikhez hasonlóan, szigorú szabályok alapján alkotó igazi népművészek, akik nemcsak őrzik, hanem alakítják is a hagyományokat. A család munkásságát számtalan elismeréssel tüntették ki, nemrég a Magyar Örökség Díjat is átvehették. Sütő István szerint az elismerések megerősitik abban, hogy jó úton járnak, ám felelőséget is rónak rájuk. A cseperedő 16. generációnak is vinni kell tovább a hagyományt.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: