Magyar Termék Nagydíjas a Petry Látványműhely

  A Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer történetében először, idén három határon túli vállalkozás is kiérdemelte a tanúsító védjegy használati jogát. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat szervezői ugyanis fontosnak tartja azon külhoni projektek és vállalkozások elismerését, amelyek tevékenységük során, többszörösen bizonyították elkötelezettségüket a magyar gazdasági és kulturális tevékenységek segítése és erősítése iránt. Idén három külhoni kezdeményezés kapta meg a Magyar Termék Nagydíj minősítést: a marosvásárhelyi Petry Látványműhely és Múzeum, a szintén marosvásárhelyi Petry Zsigmond Kedvenc Házi Kenőmájas és töpörtyűkrém, valamint a székelyudvarhelyi Rega Egyesület Lámpás programja.

  A marosvásárhelyi mészárosok történelmét mutatja a múzeum idővonalán Petry Endre, az erdélyi hentesáru-üzletlánc alapítója. Mint meséli, gyerekkorában a mészárosok voltak a legmódosabb, legjelentősebb céh a „flekkenvárosnak” is nevezett Maros-parti településen. A Petry család évszázadok óta húsfeldolgozással foglalkozik. Hentesáru gyárukat azonban 1947-ben a románok államosították, s a családi vállalkozást 1990-ben indították újra. A családi vállalkozás újraindításának 25 éves évfordulója alkalmából tavaly a mészáros szakma és a Petry család történetét bemutató múzeumot létesítettek az egyik marosvásárhelyi boltjukban, ugyanakkor létrehozták a nemrég Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazott látványműhelyt: bárki megtekintheti a sertés szétbontását, feldolgozását, kolbászok és szalámik, különféle hústermékek elkészítését nézhetjük itt. A látványműhelyre idén már több mint 1500 gyerek volt kíváncsi, igencsak népszerű a helyi iskolások körében, ugyanakkor a turisták is csodájára járnak az érlelő sókamrának, a sonkatrezornak.

  Csak friss kolbászból 25 féle készül itt, egyebek mellett vörösborral, bazsalikommal, sörrel vagy szilvalekvárral ízesítve is. A legkedveltebbek azonban a nagymamák házias ízeit idéző termékeik. A múzeum mellett szerettek volna aktív időtöltést is nyújtani a látogatóknak, ezért találták ki a látványműhelyt – magyarázzák vendéglátóink. Ugyanakkor a fiatal nemzedéknek is szeretnék megmutatni a hentes szakma szépségeit.

  A húsfeldolgozás és értékesítés mellett Petryék a marosvásárhelyi magyarok életében is fontos szerepet vállalnak: nemcsak támogatnak különböző sport- és kulturális rendezvényeket, de bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakájába, helyet adnak az Iskola Másként programnak, emellett egészséges táplálkozásra és helyi termékek vásárlására ösztönzik a városlakókat. S bár hangzatos szlogen is lehetne, hogy a só és bors mellé Petryék a hústermékeikhez csipetnyi szeretetet is adnak, tény azonban az, hogy hentesáru-üzletláncuk merőben elkülönül a többi hasonló vállalkozástól. S nem lehet véletlen az sem, hogy Erdélyben az elsők között kapták meg a Magyar Termék Nagydíjat.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: