Gasztrobiznisz – székely módra

  Van-e még potenciál, üzleti és megújulási lehetőség a székelyföldi gasztronómiában? Elveszi-e a globalizáció az erdélyi konyha ízét, avagy éppen a hagyományokhoz való csökönyös ragaszkodás gátolja a székelyföldi ételkultúra fejlődését? Hasonló kérdésekre keresték a választ a Gasztrobiznisz székely módra előadás szakemberei tegnap este Székelyudvarhelyen.

  “A kiválóság nem örökletes, a minőség nem veled született, csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” Gundel Károly idézetével nyitották meg a Gasztrobiznisz székely módra elnevezésű, látványfőzéssel, evéssel, ivással egybekötött nyílt előadást. A gasztronómia négy különböző területéről érkező szakember mindenek előtt arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi számít hagyományos erdélyi ételnek, létezik-e még egyáltalán autentikus erdélyi konyha.
A székelyföldi vendéglők döntő többsége nem juthat hozzá igazi házi alapanyagokhoz, így az ételek főként ízvilágukban hordozhatják hagyományos jellegüket.
Orbán Ferenc, az est szakácsa ugyanakkor azt is bebizonyította, hogy egy kis újítás jót tesz a székely konyhának is, hisz bár nem a nagymama főztjét idézte, a kapros, tojásos, szalonnás saláta-krémleves osztatlan sikert aratott.


SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: