Az erdõ szerepe és fontossága

Az ember csak az erdõvel “karöltve” tud fennmaradni a Földön. Bármilyen fejlettségi szintet is ér el az  emberi intelligencia az életkörülmények mesterségessé tétele útján , képtelen lesz helyettesíteni az erdõk  szépségét, az oxigént és “belevész” az árvizek, elszegényedett talajok és a megváltozott szélsõséges éghajlat “mocsarába”. Az erdõ az emberi életszínvonal minõségi emeléséhez is hozzájárul, védelmi és  egészségügyi fontossága mellett. Mûködése egy hatalmas “szûrõberendezéshez” hasonlít, amely megtisztítja az  atmoszférát a portól és más szennyezõ anyagoktól.

  Például: 1 ha lucfenyõerdõ 32 tonna port fog fel évente, 1 ha erdõ pedig naponta 280 kg CO2 nyel el és 180-220 kg O2  bocsát ki.

Az erdõ a levegõt szennyezõ anyagokat széles területen szétszórja csökkentve  koncentrációját. Fontos megemlíteni zajszigetelõ szerepét is.

Éghajlati szempontból az erdõ  szerepe óriási:

— mérsékeli a  hõmérsékleti változásokat

— csökkenti a talaj hõmérsékletét 2-4 fokkal, kialakítva egy egyenletes hõmérsékleti  zónát, pozitívan befolyásolva a gyökerek és a mikroorganizmusok mûködését

— csökkenti a szél  sebességét és erejét

— megnöveli a levegõ páratartalmát (10%)

Biztonsági szelep szerepét tölti be figyelembe véve a hidrológiai viszonyokat, mivel fékezi a felszíni  vízfolyásokat, csökkentve a víz hozamát a hegyvidékeken, megakadályozva az árvizek kialakulását, a  száraz évszakokban is megfelelõ vízmennyiséget biztosítva az embernek.

Talajtani szempontból kettõs szerepet tölt be: aktívan részt vesz a különbözõ erdõtalajok  kialakulásában és védi a talajokat a lemosástól és eróziótól.

A megfigyelések azt mutatják, hogy erdõs területen a talajerózió 0,2 m /év/ha  érték alatt van.

Egészségügyi oldalról vizsgálva a problémát az erdõ szerepe  sokrétû:

— pozitívan befolyásolja az emberi  anyagcseremûködést

— növeli az oxigénfelvételt

— segíti a vérellátást és  vérkeringést

— stabilizálja a  vérnyomást

Timirianov, orosz kutató szerint 1 ha erdõ min. 30 ember “egészségét biztosítja”. Tudományos kutatások megállapították, hogy az erdõ egészségügyi hatásának az értéke (indirekt módon) háromszor nagyobb, mint az évente kivágott faanyagmennyiség értéke.

Az erdõ esztétikai funkciója és értéke, amelyet a turizmus útján hasznosíthatunk felbecsülhetetlen.

Persze nem szabad említés nélkül hagynunk az erdõ gazdasági funkcióját. A fát a gazdaság  majdnem minden ágazatában felhasználják: építõipar, bútorgyártás, fûtõanyag, bányászat, közlekedés, vegyipar, hajózás, papírgyártás, élelmiszeripar, mezõgazdaság, gyógyszergyártás, kozmetikaipar, stb.

 Egy 1973-as adat szerint Hargita megyében 2000-2500 tonna erdei gyümölcsöt (málna, áfonya,  gomba, stb.) gyûjtöttek be és értékesítettek évente. Napjainkban sajnos ez a mennyiség a  negyedére csökkent.

Befejezésül egy 1984-ben (Amerikai Egyesült Államok, Centoral Point város) megtörtént esetet  említek meg: egy toxikus kémiai anyagokat szállító teherautó teljes tartalma a közeli  mezõgazdasági területre szóródott szét egy baleset folytán. Habár azonnal megkezdték a mentési  és összegyûjtési munkálatokat még 13 év után is kimutatták a talajban és a talajvízben a káros  anyagot, amely 95%-ban megsemmisítette a talaj termõképességét. Megoldásként a washingtoni  egyetem kutatói tanácsára hibrid nyárfákat ültettek a szennyezett területre. Az eredmény nem  váratott magára. Az elültetett nyárfák magukba szívták és feldolgozták a nehézfém izotópokat, megtisztítva ezáltal a területet, amely újból termõvé vált.

Szeretném az emberek (tulajdonosok) figyelmét felhívni arra a veszélyre, amit a kíméletlen és  meggondolatlan erdõpusztítás rejt magában. Szükséges a gondolkodásmód megváltoztatása, megteremtve egy ésszerû, racionális ordógazdálkodás alapjait. 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: