Ismét az aranysakálról

 

Novemberi számunkban számoltunk be egy ritka vadász-zsákmányról, a dobrudzsai lagunapartokon egy helyi vadász által lőtt fehér aranysakálról. Valóban ritka, mert utánnanézve találtam ugyan adatokat arról, hogy pl. az afrikai panyókás sakál esetében (Canis mesomelas), amelyet annak idején személyesen is nem egyszer figyeltem meg a dél-afrikai Krüger Nemzeti parkban, az albinizmus aránylag ismert jelenség. Viszont az aranysakálról mindössze egyetlen ilyen esetet sikerült kikeresnem, 2012 májusában fényképezték az iráni Ravar Wildlife Refuge védterületen.
A napokban az Erdélyi Nimród egyik kedves magyarországi olvasója figyelmeztetett, hogy ez év januárjában náluk is sikerült valakinek albinó aranysakált zsákmányolnia. A Somogy megyei Lakócsán csakugyan elejtettek egy albinó sakált, a sajtó képet is közöl. Bár az állat egyöntetűen fehér benyomást tesz és a testvégek színe világosabb, mint a dobrudzsai, vagy az iráni példányé, a koronaszőrök végén látszik az a sárgásbarna árnyalat, amiről a faj nyerte nevét. A képen nem vehető ki a szeme színe, nem tudni, ha vörös-e, de az orrtükör látszólag pigmentált, ami szintén arra utal, hogy itt sem a teljes albinizmus esetével állunk szemben.
Figyelemre méltó, hogy a cikkekben megszólaltatott vadászmester szintén a sakáloktól félti a vadállományuk őzeit, dámvadjait. Úgy látszik, az erdőirtás, a természetes életterek kirobbanó fölaprózódása, a környezetszennyezés meg a lesipuskások kevesebb gondot okoznak odaát, mint errefelé.

A fehér sakálokról bővebb tájékoztatást találni az alábbi oldalokon:

http://www.wildlife.ir/ShowInfo.aspx?Lang=2&InfoId=500
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/feher-sakalt-lott-a-vadasz-2230949

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: