Brigitte Bardot nyílt levele Iliescu elnöknek

 A francia televízió egyes csatornája, a TF1 – amely nézettségét tekintve ugyanakkor Európa elsõ számú tévéadója is –, a tegnap este riportot közvetített a medvék Romániában történõ „vadászatá”-ról, amelyet joggal lehet „mészárlás”-nak is nevezni.

 

 A látott képek hallatlan kegyetlensége számos francia polgár felháborodását váltotta ki, akik amiatt is méltatlankodnak, hogy az Önök országának kormánya mellett tett, ismételt közbelépéseinket nem mindig méltatták figyelemre. 

 

 Szeretném az Elnök úr emlékezetébe idézni, hogy Chirac elnök már tájékoztatta az önök miniszterelnökét arról az élénk érdeklõdésrõl, amelyet Franciaországban ez a szándékos mészárlás váltott ki, és amely „nyugtalansággal tölt el minket a fajok túlélését illetõen”. Raffarin úr azt is kijelentette Nãstase úrnak, miszerint reméli. hogy „az e tárgykörhöz fûzõdõ nyugtalanság visszhangra és megértésre fog találni Romániában is”… A tegnap esti riport képsorainak láttán nyilvánvalóvá vált, hogy a franciák és Európa polgárai egy részének nyugtalansága sem visszhangra, sem megértésre nem talált, sõt, Románia ezt teljességgel semmibe veszi!

 

  Amikor Ön 2001 márciusában elmondta nekem, hogy Nãstase úr a romániai vadászok egyesületének elnöke, tréfásan azt feleltem Önnek, hogy akkor miniszterelnököt kell cserélni. Ma ennek már a fele sem tréfa, hanem parancsoló szükségszerûség, mert egy olyan embert, aki megszállottja a fegyvernek, és a védett fajok lemészárlá-

sára biztat, nem lehet egy kormány élén – és még kevésbé Románia elnöki székében megtartani!

 

 

Az Önök országa olyan szerencsés, hogy csodálatos természeti környezetet és egy még gazdag állatvilágot mondhat magáénak: ma kell mindent megtenni azért, hogy megtartsák ezt a gazdagságot, ahelyett, hogy néhány külföldrõl érkezett milliárdos vadölõ elé vessék prédára.

Munkatársaim tájékozódtak azoknak a bocsoknak a felháborító helyzetérõl, amelyeket azután fogtak be, miután anyjukat a szemük láttára kivégezték: a bocsokat néhány hónapja mulatóhelyeken tartják, ott mutogatják,  és arra ítélték õket, hogy egész életüket parányi ketrecekben töltsék – majd magukra hagyják,  és olyan nyomorúságos pusztulás lesz a részük, amilyen nyomorúságos volt az egész életük.

 

Amikor Románia lerázta magáról a kommunizmus jármát, sokan voltunk, akik azt reméltük, hogy õszinte és tisztességes viszonyt tudunk egymással kialakítani, de sajnálattal tapasztaljuk, hogy ugyanazokhoz a retrográd, sõt diktátori módszerekhez nyúlnak még mindig… Ez szégyen Romániára nézve, akinek végképp nincs semmi keresnivalója az Európai Unió tagjai között!

 

Kérem, Elnök Úr, fogadja mélységes sajnálkozásom kifejezését.

 

Párizs, 2004. november 18.

Brigitte Bardot

elnök

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: