Illegális nárciszárusítás

Hetek óta árulják a nárciszt az utak mentén Romániában, a törvény által szigorúan védett növényt leginkább a nárciszmezők közelében élő, többnyire munkanélküli romák próbálják értékesíteni. A nyári időszakban ugyanis sok esetben az egyetlen bevételi forrás a virágok, vadgyümölcsök és gombák árusítása. Bár a törvény komoly pénzbírsággal, sőt a kár mértékének megfelelően akár börtönbüntetéssel is sújtja a védett növényekkel történő illegális kereskedelmet, az utak mentén ma is lépten-nyomon nárciszárusokba botlik az átutazó.

  A portékájukat kínáló gomba- és erdeigyümölcs árusok mindennapos jelenségnek számítanak a székelyföldi utak mentén. Jelenleg nárciszszezon van, így a forgalmasabb útvonalak mellett a virágárusok is megjelentek. A nárciszmezők környékén élő szegény családok ölszámra kínálják eladásra a fokozottan védett növényt. Habár a korondi rendőrség többször is figyelmeztette őket, hogy a csillagos nárcisz árusítása törvénybe ütközik, pénzbüntetést egyelőre még nem róttak ki. Egy csokor nárcisz értéke árus és vevő függvényében 2–5 lej, azaz 130 és 300 forint között változik.
A ritka növénynek számító csillagos nárcisz, az 1979-es Berni Egyezmény által nemzetközileg is kiemelten védett virág. Az egyezményhez Magyarország és Románia egyaránt csatlakozott. A Román Környezetvédelmi Minisztérium által korábban kiadott rendeletben, amely a növények és vadállatok begyűjtéséről és befogásáról szól, a csillagos nárcisz felhalmozását és kereskedelmi célra való felhasználását szigorúan szabályozzák. A nárcisz gyűjtése szerencsére ritkán okoz visszafordíthatatlan pusztítást, az igazi veszélyt a tarlótüzek, a legelésző nyájak jelentik.

BOTH JÓZSEF, VEZETŐ, KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYNÖKSÉG, TERMÉSZETVÉDELMI IRODA
- De ennél nagyobb veszélyt jelent ezeknek az élőhelyeknek a felszántása, és még nagyobb veszélyt, amit itt a lövétei lázon figyeltünk meg, a kosároztatás, az őszi-tavaszi kosároztatás. Még a régi szántóterületeken is megjelenik a nárcisz, visszatelepszik, míg a kosározott helyeken teljesen kipusztul.

A juhokat és szarvasmarhákat fedetlen karámban, azaz kosárban éjszakáztatják. A szűk területen mindent lelegelnek, letaposnak, a hátramaradó trágya pedig kiégeti a talajt.
Hargita megyében több nárciszmező található, a legnagyobb a Szentegyháza melletti nárciszrét, de Oroszhegy mellett és a Kalonda-tetőn is terem a ritka virág. A területek védelméért a környezetvédelmi őrség és a rendőrség felel.

GHEORGHE FILIP, SAJTÓSZÓVIVŐ, HARGITA MEGYEI RENDŐR-FELÜGYELŐSÉG
- A Hargita Megye Tanácsának 2005/162-es határozatában összeállított piros listán szerepel a csillagos nárcisz is, tilos tehát árusítani. A törvény betartásáért nem csak a Tanács által megbízott személyek felelnek, hanem a rendőrök is ellenőriznek, főleg piacok és forgalmas helyek környékén. Az útmenti árusok figyelmét többször is felhívtuk arra, hogy tevékenységük törvénybe ütközik, eddig négy pénzbüntetést osztottunk ki a megyében. Ha valakinél tetemesebb mennyiséget találunk, büntetőjogi eljárást indítunk ellene.

A Hargita hegyvonulat meghatározó virágjának élettere folyamatosan csökken, ami azonban nem az illegális nárciszárusítással, hanem sokkal inkább az ember természetromboló tevékenységével magyarázható.

A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: