Mesés vásárfia készül a székelyudvarhelyi műhelyben

 Főként a magyar népművészetből meríti mézeskalácsainak mintáit a székelyudvarhelyi Varga Zsuzsánna. A székelyföldi asszony tizenkét éve kezdett mézeskalácskészítésbe, s azóta Románia egyik legügyesebb kézműves termelője. Hagyományos, tükrös szív, autentikus tulipán, hintaló és rénszarvas, csiga, bárány és meseház – csak a fantázia szab határt mézeskalácsainak. A legnagyobb sikereket azonban a magyaros és csipkés mintázatú süteményeivel aratja. A székelyföldi családi vállakozás jó példája annak: a közízlést nem csak kiszolgálni, de lassan-lassan alakítani is lehet.

 Egész évben karácsonyi illat lengi be Vargáék székelyudvarhelyi családi műhelyét: tizenkét éve itt készíti Varga Zsuzsánna – most már munkatársaival együtt – a Románia-szerte híressé lett mézeskalácsait. Mint meséli a székelyudvarhelyi asszony, már a felmenői közt is volt mézeskalácskészítő, ám ő ezt csak akkor tudta meg, amikor már állt a saját műhelye.

Helyi termelőktől felvásárolt méz, liszt, tojás és fűszerek – sorolja a sütemény hozzávalóit a kézműves. A mézeskalács titka nem a különleges receptben, hanem a jó alapanyagokban rejlik – magyarázza Zsuzsánna. Mesterséges tartósítószert nem, csak mézet raknak tartósítóként a tésztába. Gyúrás, pihentetés és dagasztás, kinyújtás, szaggatás és sütés – összegzi a kreatív munkát megelőző lépéseket a házigazdánk. Az igazi kézműves munka csak ezután kezdődik: a mézeskalácsok díszítése, porcukorral felvert tojásfehérjével. Játszi könnyedséggel alakul a tulipán, hihetetlen precizitással kerül helyére minden vonal a csipkés szívecskére. De nemcsak mi ámulunk a magabiztos vonalvezetésen, Zsuzsánna gyakran tart kézműves bemutatókat, és nézői még akkor is nehezen hiszik el, hogy szabad kézzel rajzolja a cukormáz-csipkéket.

A családi műhelyben jelenleg az ortodox húsvétra készülnek: a gyönyörű magyaros mintázatú húsvéti tojásokkal a Román Nemzeti Parasztmúzeum felkérésének tesznek eleget. Mint meséli a mézeskalácskészítő, sütött már a Böjte atya árváinak, sérült gyerekeknek és mesemondó versenyekre, ugyanakkor a műhelybe gyakran jönnek látogatóba a helybéli óvodások is. Most már többeknek ad munkát a családi kisvállalkozás, ám a díszítést még mindig Zsuzsánna végzi. Férje készíti a számtalan, különböző formájú szaggatót, és idéntől nagylányuk is a műhely csapatát erősíti. Tükrös szív, huszár és baba – a régi vásárok elengedhetetlen terméke volt évszázadokon át a díszes mézeskalács. S bár a világ sokat változott, a művészi “vásárfia” – úgy tűnik – azóta is kelendő: legyen az rénszarvas vagy tulipán, bárány, liba vagy kisnyuszi, csibe, hintaló vagy hímestojás.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVAmegbízásából az Aves-médiakészítette
az M1illetve a Duna TVszámára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

CAPTCHA Kép
Kép frissítése

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: