Wolflife – Kampány a farkasok védelméért

  A farkas mint faj menedzselésével, megőrzésének szükségességével foglalkozik az az európai uniós finanszírozású környezetvédelmi projekt, amely jelenleg is zajlik Románia 6 megyéjében, köztük Hargitában is. A Wolflife program során tudatosítani próbálják a lakossággal: jó ha vannak farkasok, hiszen akadályozzák a patások túlszaporodását, ha nem lennének, még nagyobb vadkárokkal kellene szembenézniük. Bár a farkas szigorúan védett fajnak számít, Romániában – hasonlóan a medvéhez – túlszaporulat esetén szakminisztériumi engedéllyel vadászható. Hagita megyében a 2015/16-os vadásszezonra 59 kilövési engedélyt bocsátottak ki farkasra.

  A Nagy-Küküllő Vadásztársaság 110 ezer hektáros területén becslések szerint mintegy 300 medve, s feleennyi farkas élhet. Vagy legalábbis körülbelül ennyi vonul át a területen.

  A farkas a legintelligensebb ragadozó – véli Jakab Attila, a vadásztársaság elnöke. Épp ezért hajtások során csak nehezen vadászható, és szerencsésnek számít az a vadász, akinek sikerült már farkast elejtenie. Mint magyarázzák, a farkast március környékén, lesből vadásszák a legeredményesebben. A szigorúan védett ragadozó a vadgazdálkodással foglalkozók számára nagyon kártékony – mondják.

  Romániában 2500-2700 körülire becsülik a farkasállományt, Hargita megyében a hivatalos adatok szerint mintegy 500 farkas élhet. A megyei környezetvédelmi ügynökség tapasztalatai alapján azonban a valóságban nincs ennyi farkas. Ennek ellenére az állomány stabilnak tűnik, és jelen van a megye szinte egész területén. A lakosság azonban nem tudja, hogy nagy szükség van a szigorúan védett ragadozóra, és nehéz lenne egy egészséges vadállományt fenntartani farkasok nélkül.

  Nagyon negatív kép él az emberekben a farkasokat illetően, főképp az állattartással foglalkozók körében – magyarázza a környeztvédelmi szakember. Pedig a székelyföldi megyében jóval több kárt okoznak a medvék, mint például a farkasok. A Wolflife Projekt információs kampánya épp ezért a következő években is folytatatódik Románia 6 megyéjében.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>