Nem csodafüvek, de gyógyítanak egyes teák és növények

  Nincsenek „csoda-gyógyfüvek” – véli az egyik legnagyobb erdélyi gyógynövény-szakértő, ám egyes betegségek száz százalékban orvosolhatók, vagy legalább enyhíthetők bizonyos termesztett és gyűjtött növényekkel, teakeverékekkel. A székelyföldi falvak lakói mindmáig használnak gyógyításra különböző teákat és növényeket, s a tudást igyekeznek a legifjabbaknak is továbbadni.

  Aki Székelyföldön betegségére gyógyfüvet, teát vagy hasznos tanácsot keres, minden bizonnyal a Csíkszereda közelében élő Macalik Ernőhöz fordul. A nagy tudású biológus közel negyven éve kezdett gyógynövényekkel foglalkozni, s a témában az egyik legnagyobb erdélyi szaktekintélynek számít. Ugyanakkor nem csak publikál a témában, gyűjt és teákat kever évtizedek óta, de termeszt is gyógy- és fűszernövényeket csíkkarcfalvi otthona mellett.

Egyebek mellett idegnyugtató hatású mediterrán növények, szurokfű, azaz oregánó, bazsalikom, izsóp, de körömvirág és kétféle menta is megtalálható itt – mutatja a rendezett sorokat a nyugdíjas biológus. Vannak azonban olyan fajok is, amelyeket hosszú távon nem javallott egészséges ember számára fogyasztani – magyarázza a szakember. Ilyen például a cickafark is, ami betegeknek javallott, de hosszú ideig, étkezési teaként a fogyasztása nem ajánlatos. Nincs csoda-gyógynövény, de mindeniknek megvan a meghatározott helye a terápiák rendszerében.

SZERKESZTŐ: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

One Response to Nem csodafüvek, de gyógyítanak egyes teák és növények

  1. Herczeg Lajos szerint:

    T. Cím!
    A Csíksomlyói búcsúra megyünk Magyarországról és útközben szeretnénk felkeresni Maczalik Ernő füvesembert. Szeretném elkérni az e-mail címét, hogy időpontot tudjunk egyeztetni a látogatásunkhoz.
    Kérem szíveskedjenek segíteni az e-mail címét megadni.
    Tisztelettel: Herczeg Lajos

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>