Vadkárok Székelyföldön

A székelyföldi gazdák a vadkárok miatt gyakran kénytelenek a teljes érés előtt betakarítani a termést. Medvék és vaddisznók dézsmálják ugyanis rendszeresen a termést. A gazdák villanypásztorokkal vagy őrökkel próbálnak védekezni, ám akad, aki az átdoglozott napok után éjszakákon keresztül virraszt, hogy lármával, zajkeltéssel megvédje a gazdaságát, ami nem veszélytelen. A gazdák úgy vélik, a román állam fontosabbnak tartja a vadak védelmét, mint a termelőket.

 „Eztet esszetörik – legalább a medve egyhelyre takarítsa, s egy pár négyzetméterről jóllakik. De a disznyók mennek csőről csőre, összejárják az egészet, s törik össze. Hiába fogadunk őrt melléjü, mert egyik felől hajtsák bé, másik felől mennek ki!”
 Török Mihály, gazda, Tarcsafalva 00:45:26
„Leginkább a gabonaféléket, azt szeretik, s itt van ugye, a kukorica a hátam mögött, eztet jól megdézsmálák már. De mennek pityókába, zöldségesbe, mindenfelé mennek (…) Muszáj volt hamarabb bétakarítsuk – ugye, mi zöld takarmánynak betettük – azért, mert erősen támadták, s nem nekik vettettük!”
A termelők éjszakai tűzrakásokkal, madárijesztőkkel, kutyákkal, szenes fa dobálásával próbálják elűzni a vadakat – ami nem veszélytelen. A villanypásztorok sem mindig tudják megvédeni a termést. A vadkárokat a polgármesteri hivatalokban lehet bejelenteni.
 Török Mihály: „Állítólag van valami törvény rea, de akkora a bürokrácia, hogy nem lehet hozzaférni!”
 Ladányi László, kormánybiztos, Csíkszereda
„Nem tudom, hogy milyen fajta kommunikáció zajlik a közösségeken belül. De számos kérést hagytak jóvá az elmúlt időszakban, és fizettek ki a megyénk területén is. Jelen pillanatban is 92 kérés van vadkárok kifizetésére, ami elbírálás alatt van.”
A gazdák véleménye szerint a vadak túlszaporodtak, és a kilövésük lehet megoldás a problémájukra.
Varga Sándor, Székelyszentmihály „Sajnos, semmit sem tudunk tenni! Ha nem lövik ki egyszerűen a vadászok, akkor mű kénytelenek vagyunk, hogy minden éjjel lejöjjünk, őrözzük, tüzeljünk, s úgyis belémennek, akármit csinálunk. Egész éjjel járkáluk körbe a törökbúza körül, traktorokkal…De nem tudjuk megmenteni. Sajnos, ez a baj. Ha jönnének a vadászok – hogy legalább egy-két vadat… – hogy ne jöjjenek minden héten! De minden éjjel jönnek! Úgyhogy nem lehet, hogy egy éjjel nem jövünk! Egy éjjel nem jövünk, s minden el van végezve! Fél tábla tö9rökbúza odavan. Úgyhogy nem tununk semmit tenni! S senki semmit nem mozdít effelől!”
A szigorúan védett barnamedve kilövését törvény szabályozza. A környezetvédők szerint nem túlszaporulat van, hanem a vadállatokat szorította ki az ember természetes élőhelyükről a fák kivágásával, az offroadokkal, terepmotorokkal.
Both József, Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa
„A zavarás miatt jöttek le a hegyekből, és egy nyugodtabb, és táplálékban bővebb terüeltet találtak a falvak közelében. És a balesetek is sajnos, itt fordulnak elő. Ezt kellene megelőznünk és kezelnünk, mert egyre több ilyen eset fordul elő.”
A kormánybiztos úgy véli, az adott vadászterületeket tulajdonló vadásztársaságoknak kellene biztosítaniuk az állatok élelmezését, így ritkábban portyáznának a vadak az emberek közelében.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>