A legszebb kaszálórétet keresik

A hegyi kaszálórétek természeti értékeire hívja fel a figyelmet az a kaszáló-szépségverseny, amelyet a Pogány-Havas Kistérségi Társulás hirdetett meg a Csíki Havasok Natura 2000-es természetvédelmi területen. A csíkszéki hegyi kaszálók ugyanis páratlan növény-fajgazdagsággal bírnak, a gazdák évről-évre lekaszálják a réteket, s ez a kíméletes zavarás lehetővé teszi ezt a tobzódó fajgazdagságot.

A csíkszéki hegyi kaszálókon négyzetméterenként 50-60 növényfaj él, s ez az érték Európa-szinten is az elsők között van. A Csíki Havasok kaszálórétein ugyanis a kézi- vagy kisgéppel történő kaszálás olyan kíméletes zavarást jelent a növények számára, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre, egy kis területen legyen jelen ez a sok féle faj.

Csíkszereda térségében is a hegyi kaszálórétek mindössze 14 százalékát művelik már, pedig főként a kaszálásnak köszönhető az itteni növénygazdagság. Mivel azonban ez a hagyományos gazdálkodás önmagában nem termel elég jövedelmet, a legfontosabb a támogatási rendszer átalakítása lenne, olyan formán, hogy a kaszálóhasználatot kifizetődővé tegye a gazdák számára.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás szerint a kis családi gazdaságok lehetnek a kulcs a térség természeti értékeinek megőrzésében, s ezt az értékteremtő gazdálkodási formát segítik életben maradni. Ezért hirdettek kaszálószépségveresenyt is a Csíki Havasok Natura 2000-es természetvédelmi terület kaszálótulajdonosai számára. A kaszáló-szépségverseny győztesét szeptember 26-án, Csíkszeredában díjazzák majd.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>