Trichinella fertőzés

Két évtizede még évi több ezer trichinella fertőzéses esetet tartottak számon Romániában, mára azonban – a kötelező laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően – egyetlen beteget sem jegyeznek. Három bevizsgált házisertés esetében azonban idén is kimutatták már a veszélyes parazitát. Hargita megyében az elmúlt két évben vizsgált közel 10 ezer házisertésből vett minta közül egy sem bizonyult fertőzöttnek, a vadak esetében azonban egyre gyakoribb a kór.

A trichinella spiralis az izomszövetek parazitája, a féreg többnyire sertés- vagy vadhússal kerül az emberi szervezetbe. Romániában 1993-ban jegyezték a legtöbb trichinella-fertőzéses esetet, közel 3700 beteget vettek nyilvántartásba.

DR. NAGY KINGA, SZAKORVOS, FERTŐZŐ OSZTÁLY, SZÉKELYUDVARHELYI VÁROSI KÓRHÁZ:

- Első fázisban jelentkezhet hasmenés, hányás, hányinger, ezt gyakran nem veszik észre, és banális hasmenésként kezelik, ám később jelentkeznek a többszervi tünetek, egyik legjellemzőbb ezek közül az izomfájdalom, szemfájdalom, jelentkezhet kiütés, és mindenféle szívpanaszok, idegrendszeri tünetek, attól függ, hogy a lárva hol fejti ki a tevékenységét (…) Udvarhelyen az elmúlt évben, másfél évben nem találkoztunk ilyen esettel.

A szigorodó élelmiszerbiztonsági szabályoknak köszönhetően a fertőzéses esetek száma folyamatosan csökkent, idén eddig még senki nem betegedett meg az országban, fertőzést azonban 3 havasalföldi házisertésnél már kimutattak. A szakemberek a bevizsgálás fontosságát hangsúlyozzák.
DR. MARASFŐI LEVENTE, VEZETŐ ÁLLATORVOS, ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI LABORATÓRIUM, SZÉKELYUDVARHELY: (a mikroszkóp lencséjén keresztül látjuk a szövetet)
- Ez negatív.

Hargita megyében tavaly közel 9000 házisertésből vett mintát vizsgáltak meg az állategészségügyi laboratóriumokban, mind negatív volt. A helyzet idén sem változott, a vadak esetében azonban egyre gyakoribb a fertőzés.

DR. MARASFŐI LEVENTE, VEZETŐ ÁLLATORVOS, ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI LABORATÓRIUM, SZÉKELYUDVARHELY:

- Eddig 1300 próba volt bevizsgálva, ami szintén negatív volt, viszont vadállományban nagyobb számban találtunk az idén, medvénél illetve vaddisznónál fertőzöttséget.

Székelyföldön a disznóvágás egyfelől az éves munka dolgos ünnepe, másfelől pedig a hosszú hideg hónapokra való felkészülés, raktározás napja. Az uniós csatlakozás óta úgy tűnik két kellemetlen velejárója szűnt meg a disznóvágásnak: a kötelező bénítóinjekciónak köszönhetően az állat halálsikolya, a rendszeres laboratóriumi vizsgálatok következtében pedig a trichinellafertőzés.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>