Svájci erdőmester oktatja a székelyföldi favágókat

  Nemzetközi szaktekintélynek számító erdőmester oktatja két héten át az oroszhegyi favágókat. Luigi Frigerio mester először jár Hargita megyében, Székelyföldön viszont visszatérő vendégnek számít, hisz a Mikes gróf család, no meg egy svájci település, Celerina önkormányzatának jóvoltából már ötödik éve tanítja a Kovászna megyei favágókat. A két hetes oroszhegyi képzésen is a modern technikák és eszközök használata mellett a munka- és erdővédelmi szabályokra esik a hangsúly.

  Úttalan utakon érkezünk Oroszhegy és Varság határára, a sűrű erdőbe érve kénytelenek vagyunk gyalog folytatni az utat. A gyors bakancscsere után, a munkavédelmi kiegészítők sem maradnak el, ahogy errefelé mondják, láthatósági mellénnyel és védősisakkal a kezünkben vágunk neki az erdei képzés felé vezető meredek csapásnak.
  A négy éve megalakult Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdák Szövetségének az érdek- és erdővédelem mellett az a legfőbb célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye az erdőkitermelést Székelyföldön is. A két hetes oroszhegyi szakképzésen három tucatnyi helyi favágó vesz részt. Luigi mestert háromszéki tanítványai segítik, közülük többen Svájcban is együtt dolgoztak vele.
  A vágásra kiszemelt fa kikötése után, a megszabott döntési iránynak megfelelően ékeket vágnak a törzsbe, a csörlőkre erősített fémhuzal pedig nemcsak a fa döntésénél segíti, de az útját is szabályozza.
  Luigi mester szerint hosszasan lehetne sorolni a svájci és az erdélyi erdőkitermelés közti különbségeket, az erdők összetételétől, jellegzetességeitől kezdve a gazdaságosságon át a felszerelésekig. Itt lovasszekérrel közelítik meg az elérhetetlen területeket, Svájcban helikopterrel, csak hogy egy példát említsünk.
  Az oroszhegyi favágók a közeljövőben két hétig Svájcban bővíthetik majd tudásukat, a székelyföldi képzéssorozatot pedig, a tervek szerint, jövőre is megszervezik.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>