Rendszeresen etessük a madarakat!

Éhes cinkék, pintyek, ökörszemek nyüzsögnek a fákon, a hó megérkeztével egyre nehezebben találnak élelemet maguknak. A városiasodott apró madarak számítanak az ember segítségére, s ahol etetik őket, oda hűségesen visszajárnak. Székelyföldön körbe néztünk, hol és mi kerül ilyenkor a madarak asztalára, ahol ebben az időszakban nem ritka a mínusz 10 – 15 C fok alatti hőmérséklet, s a határt hosszú hónapokon át vastag hótakaró borítja.

Egerészölyv, karvaly, héja, cinege, őszapó és szajkó – sorolja a kertjükbe járó madarak neveit a kétéves Máté. A székelyudvarhelyi kisfiú már tudja, ezek közül melyek ragadozók, és melyeket fontos naponta etetni ahhoz, hogy átvészeljék a telet.

Mintegy 30-40 madárfaj telel Székelyföldön, a városba bejárók száma azonban ennél jóval alacsonyabb – mondja Szabó József, biológus. Kertjében kétféle veréb, legalább két cinkefaj, gerlék, harkályok csipegetik a kiszórt magokat, s a szomszédos Küküllőből tőkés récék figyelik a jól tartott aprómadarakat. A szakemberek szerint nagyon fontos a rendszeresség, azaz ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, akkor minden nap kapjanak.

Az egyik székelyudvarhelyi óvodában kiemelten foglalkoznak a gyerekek környezettudatos nevelésével, a legkisebbek ilyenkor lázasan készítik a madáretetőket. Narancshéjba, kivágott tök belsejébe, és pet palackba is töltenek magokat a szorgos kis kezek. A Zsibongó napközi nagycsoportjában már minden ötéves tudja, hogy miért kell kitenni télire madáretetőket. Az óvónők szerint a madáretető-készítés fejleszti a gyerekek fantáziáját, kreativitását, ugyanakkor játékosan az állatok iránti felelősségteljes magatartásra neveli nemcsak őket, de a szüleiket is. Amire nagy szükség van, hiszen hosszú a tél Székelyföldön, s nagyon kevesen gondolnak a madarak téli etetésére.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>