Pikniktörvény

  Nem tudnak maradéktalanul eleget tenni a székelyföldi települések a vadpiknikezések visszaszorítását célzó, egy éve életbe lépett romániai pikniktörvénynek. Az új rendelkezéssel a gyakran hatalmas méreteket öltő szemetelést, a felelőtlen erdőszéli tűzgyújtást akarták szabályozni és persze megtiltani. A jogszabály a kijelölt kirándulóhelyek létrehozását, használatát és fenntartását is szabályozza, és a kirándulókra, illetve a helyi önkormányzatokra egyaránt kötelezettségeket ró.

Nem csendes a legtöbb szabadtéri tűzhely hétvégenként Székelyföldön: szalonna, sült hús sistereg a rácson, izzik a csórékolbász – ahogyan az erdélyi magyar sajtó mostanában nevezi a román nemzeti eledelt, a miccset. Pedig a román kormány már egy éve bevezette az ún. pikniktörvényt, azaz azt, hogy csak az önkormányzatok által erre a célra külön kijelölt, megfelelően felszerelt, és higiénikus helyeken lehet legálisan sütögetni, piknikezni. Az önkormányzatok azonban nemcsak Hargita megyében, de az ország több nagyvárosában sem tudnak maradéktalanul eleget tenni a törvény követelményeinek, leggyakrabban azért, mert nem rendelkeznek piknikezőhelyek kialakítására alkalmas saját területekkel.

A Zetelaka községhez tartozó vízgyűjtő tó és a Deság völgye is sokak által kedvelt kirándulóhely. A helyi önkormányzat ugyan megegyezett a közbirtokossággal a terület használatát illetően, de azért még itt is akad tennivaló a törvénynek minden szempontból megfelelő piknikezőhely kialakításáig. Használható, higiénikus vécének kell lenni, a szabályokat tartalmazó információs táblákkal kell felszerelni a területet, tűzhelyeket kellene kialakítani, a többi feltétel már adott: helyben van az áram, az ivóvíz, illetve étkezésre használható asztal és padok várják a kirándulókat.

A másik népszerű Udvarhely-közeli kirándulóhelyen, a máréfalvi patak völgyében Moldvából érkező piknikezőkre lelünk. Gyógynövényt gyűjtenek, húst sütnek a kellemes hangulatú patak mellett. Mint mondják, hallottak a tavaly életbe lépett pikniktörvényről, miszerint csak az erre a célra kialakított helyen szabad tüzet rakni, valamint arról is, hogy autójukat csak a kijelölt helyen lehetne leparkolni. A jogszabály szerint akár 3000 lejes büntetés is kiróható a törvényszegőkre. A máréfalvi polgármester azt mondja, a patak völgyében nincs szándéka a tulajdonosnak, azaz a helyi közbirtokosságnak eltiltani a piknikezőket, de jelen pillanatban még ez a szelektív hulladékgyűjtővel, figyelmeztető táblákkal ellátott terület sem felel meg a törvényben kérteknek. Az elöljáró szerint nem élvez prioritást jelenleg a piknikezőhely kialakítása a település életében.

Székelyudvarhely közvetlen közelében két helyszín is nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében: a Kerekerdő és az Orbán Balázs síremléke miatt turistacélponttá lett Szejkefürdő. Itt nemcsak számtalan turista, de a városi majális, vagy az évtizedes hagyománnyal rendelkező Szejke Fesztivál során is több ezer ember fordul meg. Bár az önkormányzat takarítja, rendben tartja a területet, padokat, kukákat és mobil vécéket helyezett el, még ez sem felel meg teljesen a törvény által megkövetelt feltételeknek.

A tavaly életbe lépett romániai jogszabály egyébként külön kitér arra is, hogy a “fiziológiai szükségleteket” csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, valamint a “személyes higiéniával kapcsolatos termékeket” is tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében eldobni. Emellett a törvény felhívja arra is a figyelmet, hogy tekintettel kell lenni a környék lakóinak, valamint a vadállatok nyugalmára, azaz azokra az alapokra is, melyek betartása természetes, civilizált természetjáró számára magától értetődő, legalábbis egy kulturált vidéken.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>