Pikniktörvény

Hamarosan szép emlék marad a bárhol rögtönzött szabadtéri piknikezés Romániában? Az erdők szélén, zöldövezetben való piknikezést szigorú keretek közé tervezi szorítani a román kormány: aki pedig nem kijelölt területen, mobilvécével és szemeteskukákkal ellátott helyen piknikezik, borsos büntetésre számíthat.

 

 

Tavasztól őszig megszokott látvány Románia-szerte az országúttól pár méterre, az erdő szélén álló autó, közelében egy rögtönzött tűzrakással és a hozzá illő flekkennel, vagy a fesztiválok elmaradhatatlan húsrudacskáival, a miccsel. A rögtönzött piknikezés e formájának szabályozását tűzte ki célul a kérészéletűnek bizonyult úgynevezett pikniktörvény-tervezet, amelyet először másfél éve egy bukaresti civil szervezet kezdeményezett.

 

 KORODI ATTILA, PARLAMENTI KÉPVISELŐ, CSíKSZEREDA,

“Jó, hogy van ilyen kezdeményezés, azt kell megnézni viszont, hogy ez törvény kell legyen, törvénymódosítás kell-e legyen vagy egyszerűen a jelenlegi szabályokban kisebb-nagyobb módosítással meg lehet oldani ezt a problémát.”

 

 

Korodi Attila, egykori környezetvédelmi miniszter szerint megfelelő szakmai előkészítés hiányában azonban kérdéses, megvalósítható-e, hogy csupán kijelölt, hordozható vécékkel ellátott helyeken sütögessenek a hétvégi kirándulók. Az újra előrántott törvénytervezet várhatóan a héten kerül a román szenátus elé, és amennyiben törvényerőre emelkedik, a tetten ért kirándulók akár 3000 lejes, vagyis 200 ezer forintos büntetést is kockáztatnak. Jó európai polgár módjára valamennyi általunk megkérdezett egyetért a törvénykezéssel, a kamera előtt legalábbis…

 

GYÖRGY ÁKOS  „Még idáig nem szóltak, de már hallottam, hogy nem fogják engedni. Há’ jól es csinálják! Nagyon helyes!”

 

MÁRTON JÁNOS: „Igen nagy a szabadság, most annak a levét isszuk!”

KANDÓ OLGA: -  „Jó dolog azért, mert most nagyon száraz itt az avar, a minden, s nem lehet tudni, hogy  a szél merre viszi.” (…) „Arra, inkább oda szoktunk járni, a Szarkakőre, mert ott csendesebb volt. Ott még lehetett kapni nárciszt, medvehagymát…

 

 

A tűzveszély mellett a hátramaradt hulladék jelent valós problémát. Erdélyt elhagyva, a románok lakta területeken gyakori az ízlelőbimbókat próbára tevő jelenség: a tömbházak melletti füves területekről vagy a rétekről felszálló kolbász- és sült hús illata; aminek eredménye jó esetben az emelkedett hangulat.

 

- … ami gyakran mértéktelen szemeteléssel jár. A természetjárókat és túrázókat tömörítő Erdélyi Kárpát Egyesület alelnöke úgy véli, időszerű volt létrehozni valamilyen szabályozást, ám megvalósíthatóságát kétségesnek tartja.

 

KISS TIBOR, ERDÉLYI KÁRPÁT EGYESÜLET, ALELNÖK, SZÉKELYUDVARHELY

„Az a kérdésem, hogy mi, akik túrázunk a hegyen, s azért mi tiszteljük és szeretjük a természetet, akkor nem szabad mi tüzet gyújtsunk, ott, ahol mi le akarunk ülni, és valamit megenni? Nem tudom, hogy  mi a megoldás… (vállat von) szerintem a megoldás… a végső megoldás az lenne, hogy az emberek rájöjjenek arra, hogy ez nem járható út, ez a sok szemét, amit hagynak maguk után!”

 

 

Kiss Tibor a törvényes szabályozás mellett lényegesnek tartja a társadalmi nevelést is.

 

MÁRTON JÁNOS: –  „Hát osztán a törvény három napig tart, csak. Utána osztán keressük az utat… hogy hogy kerüljük el…”

 

 

A környezetvédelmi intézmények egyelőre a kihágásokat, törvénysértéseket csupán feljelentés alapján büntetik, és ritkán érik tetten az elkövetőket. A mobilvécékkel, tűzhellyel felszerelt, kijelölt területeken könnyebben számon kérhető a környezettudatos magatartás, ám ezek felszerelése nem kevés költségvonzattal jár, nem beszélve a földek tulajdonviszonyáról – amelyek gyakran a mai napig nem tisztázottak Romániában.

 

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>