Nálunk él a világ legsűrűbb barnamedve populációja

  Erdélyben él a világ legsűrűbb barnamedve populációja, s ezen belül is Hargita megyében kimagasalóan nagy a számuk. Életterük egy része Natura 2000-es besorolású védettséget élvez, a szigorúan védett faj azonban szakminisztériumi engedéllyel, túlszaporulat esetén vadászható.


  A táj adottságai, a hagyományos gazdálkodási mód, és a viszonylag nagy érintetlen területek még mindig nyugodt élőhelyeket biztosítanak a Kárpátok királyának, a Hargita megyei erdőkben ezért maradhatott fent a barnamedvék világviszonylatban legsűrűbb populációja. Tavaly a Hargita megyei vadásztársulatok mintegy 1300 barnamedvét jelentettek, a környezetvédelmi ügynökség becslései szerint azonban 800 körül lehet a reális állománya a barnamedvének.

  A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület Hargita megye legnagyobb vadgazdálkodási egysége, ők 110 ezer hektáron gazdálkodnak. Körzetük az egyik legjobban karbantartott terület, s évente mintegy 120 tonnányi kukoricával etetik az itt élő vadakat. A vadásztársulat elnökének becslése szerint Románia-szinten 6000 barnamedve élhet, s évente mintegy 2000 medvebocs születhet az országban. Számításai szerint akár évi 900-al is nőhet a medve szaporulat.

  A vadásztársulatok a becsült túlszaporulat nagysága alapján kapják a kilövési keretet a szakminisztériumtól, épp ezért érdekük a minél nagyobb egyedszám jelentése, ugyanakkor a medvék nagy mozgásterülete miatt is jelentősek az eltérések a környezetvédelmi szakemberek becslései és a vadászok számadatai között. Gyakran előfordul, hogy egy medvét 3-4 területen is megszámolnak. A környezetvédelmi szakemberek azonban a vadásztársulatoknál jóval pontosabb módszereket alkalmaznak, vagyis nemcsak nyomok, terepszemle alapján, hanem például automata kamerák segítségével is mérik a vadak példányszámát.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

One Response to Nálunk él a világ legsűrűbb barnamedve populációja

  1. dr.Szabó József szerint:

    Senki sem beszél arról, hogy a medvéknek lassan, de biztosan elfogy a természetes táplálékuk, itt elsősorban a bükk és tölgyfa termésére utalok, az erdei gyümölcsökre, a fás legelőkön levő vackorfák és egyéb bokros növények kivágására. Hogy mennyire zavartalan az életterük? Szinte folyamatosan vágják az erdőket, a száraz évek miatt gyenge a legelők fűhozama, ezért a házi állatokat többnyire az erdőkben legeltetik nyár derekától. Ha véletlenül elpusztul egy nagy állat, szarvasmarha, akkor a törvényeket figyelmen kívül hagyva, feletetik a tetemeket a medvékkel, mert ez olcsóbb, mint el szállíttatni azt feldolgozásra, megsemmisítésre. Valakit felelősségre vontak már az elhullt állatok tetemeinek a törvénytelen kezelése miatt? Ez a helyi Hivatalokra tartozik…
    Varságban világrekorder medvét lőttek az elmúlt évben, lehet, hogy azt is tyúklopáson érték tetten? De visszatérve a medvék által okozott károkhoz, az átkos rendszerben, biztosítást kötöttek a gazdák az állataikra, s ha megtörtént a kár, a formaságok betartásával, a biztosító kifizette az elpusztult állat értékét! Ma csak a támogatást várják a gazdák…
    Nagyon összetett kérdés a medvéké, s nem mi fogjuk megoldani azt, sajnos. A civil társadalom részvétele a döntéshozatalban, még alig ébredezett, máris a múlté. A medve probléma csak egy kis része a gondjainknak.
    Tisztelettel, egy természetbarát.

Hozzászólás a(z) dr.Szabó József bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>