Magyar Örökség-díjat kapott az EKE és Macalik Ernő

  Magyar Örökség-díjjal ismerték el a napokban az Erdélyi Kárpát Egyesület, az EKE tevékenységét. A természetjárást, a honismeretet és a környezet védelmét fő tevékenységének tartó szervezetet 1891-ben alapították, s azóta is nagy szerepet vállal Erdély természeti és kulturális értékeinek ismertetésében, közkinccsé tételében. Emellett ugyancsak Magyar Örökség-díjat vehetett át a csíkkarcfalvi Macalik Ernő, biológus és gyógynövényszakértő, aki az Erdélyi Kárpát Egyesület természettudományos folyóiratának, az Erdélyi Gyopárnak a munkatársa is. A díjazott szervezet elnökével és az elismert gyógynövényszakértővel Székelyföldön beszélgettünk.

  Kirándulók kis csoportja gyülekezik Székelyudvarhelyen, az Erdélyi Kárpát Egyesület udvarhelyi tagszervezete ezúttal mozgáskorlátozott barátainak szervezett egy könnyebb őszi túrát. Az egyik résztvevő azt meséli, tavaly ugyancsak az UEKE segítségével a Budváron voltak, hatalmas élmény volt neki, mint mozgáskorlátozottnak. Az Erdélyi Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi osztálya hétvégenként gyalogtúrákat szervez, évente teljesítménytúrát, természetjáró versenyeket rendeznek, ugyanakkor magashegyi túrák és biciklis kirándulások is gyakran szerepelnek a programjukban.

  De nemcsak az udvarhelyi tagszervezet ilyen aktív – mondja már Gyergyószentmiklóson az Erdélyi Kárpát Egyesület országos elnöke, Dezső László, akivel a Csiky kertben, a kisváros nagy múltú arborétumában beszélgetünk. Az EKE a Partiumtól egészen Székelyföldig, a Barcaságtól a Bánságig 15 tagszervezettel rendelkezik, és mintegy 2000 aktív tagot számlál. Az egyesület a múlt század elején élte fénykorát, s nagy beleszólása volt a székelyföldi vasúthálózat kialakításába, és a fürdőhelyek kiépítésébe is.

Az 1991-ben újjáalakult Erdélyi Kárpát Egyesület legfőbb erénye talán az, hogy az elmúlt 120 év alatt nem tévesztette szem elől a célkitűzéseit, s amiként alakult, úgy végzi a tevékenységét ma is. Az EKE jövőbeli céljairól Dezső László azt mondja, be kell fektetniük a menedékházakba és a gyerekekbe. A menedékházaknak köszönhetően minden természetszerető biztonságosabban túrázhat, de hiába lesznek menedékházak, ha nem lesz, aki belakja azokat. Épp ezért kiemelten foglalkoznak az utánpótlással.

  Elismert történészek, nyelvészek, neves hal- és gombaszakértők egyaránt írnak az EKE természettudományos folyóiratába, az Erdélyi Gyopárba. A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Macalik Ernő biológus, gyógynövényszakértő nemcsak publikál és előadásokat tart, de termeszt is gyógy- és fűszernövényeket, ugyanakkor jótékony hatású teakeverékeket készít csíkkarcfalvi otthonában. Macalik Ernő nagy megtiszteltetésnek tartja a Magyar Örökség-díjat, úgy érzi, az elismerés és a sok hozzá forduló visszajelzése folytatásra készteti.

 

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>