Magyar kutyafajták Erdélyben

Nem elég, ha hűséges és játékos a kedvencünk: visszatelepítenék a magyar pásztorkutyákat a legelőkre. Vagyis “rendeltetésüknek” megfelelően alkalmaznák a kuvaszokat, pulikat, és nem hobbicélra. Egy kísérlettel népszerűsítik a magyar kutyafajokat Erdélyben.

Erdélyben, főként a falvakban az ebek több mint felét még mindig kétméteres láncon tartják, és kapucsengőnek használják – hogy ugatással jelezze, ha idegen érkezik. Az utóbbi időben azonban Székelyföldön is hódítanak a házikedvencek.

Tizennyolc éves korában kapott egy magyar vizslát Sanyi. Azóta kizárólag ezt a kutyafajtát tudja elképzelni az udvarán.

Haáz Sándor, Székelyudvarhely
„Egyrészt nagyon jó házikutya – nem kimondottan házat őrizni, de barátságos, családias kutya, könnyű tisztán tartani – pont azért, mert rövid szőrű. Viszont ez télen hátrány, amikor sajnos, bekérezkedik a házba, nem bírja a hideget.”

Nincs gondjuk a mínuszokkal a kommondoroknak. Annál jobban haragszanak a porta előtt elhaladó szagos és zajos két- és négylábúakra.

Hadnagy László, Székelyudvarhely
„Pásztorkutya kategóriába van sorolva, de viszont annyira nem lehet mostmár találkozni velük a nyájak mellett, inkább behozták az emberek a tanyát védeni, a házat, a vagyontárgyakat. S ezt ők tudják is!”

„Van olyan szomszéd, akit – ha megérzi a kanyarban, már ugatja – és van olyan, akit beenged!

Átmeneti állapotot képviselnek a kommondorok vagy a kuvaszok. Őrzik a házat, ugyanakkor barátságos, játékos szőrcsomókként a család kedvencévé válhatnak.

A nemrégiben megszervezett kutyakiállítás győztese „szabadnapján” állt dobogóra. Általában ugyanis nyájat őriz a Hargita lankáin.

Sebestyén Szilveszter, Zeteváralja
„Az, hogy most elpuhítottuk a városban a kuvaszt, az nem normális, tehát az esztenán ( = pásztortanya) a kuvasznak a helye. Ez az ő feladata: nyájat őrizni! Nem a városban a járdát koptatni! Visszaszoktatjuk őket a juhok mellé! Tulajdonképpen Magyarországról indult az ötlet, egy magyarországi barátomtól indult, juhai vannak, ő hozta nekem ezeket a kutyákat, hogy visszaszoktassuk a nyáj mellé!”

Nem lehet kiölni az ösztönöket, viszont erősíteni és gyengíteni is lehet azokat – értenek egyet a kutyatartók.

Haáz Sándor, Székelyudvarhely
„Ha nincs vadászatra szoktatva, szerintem pár éven belül ezek az ösztönök… nem múlnak ki teljesen belőle, de egy vadászton nem állná meg a helyét!”

A múltban céltszerűen kitenyésztett vadász-, pásztor- és munkakutyák, őrző-védő fajták mára többnyire elveszítették eredeti rendeltetésüket – mondja az állatorvos.

Sándor Zsolt, állatorvos, Póráz Klub
„Elfelejtődtek, hogy ezeket a kutyákat minek is tenyésztették ki. Mondhatnám úgy, idézőjelben, hogy elkorcsosodtak. És nem igazán a rendeltetésének megfelelően tenyésztették. Mondhatnám azt, hogy az őrző-védő igazi családi kutya lett. Ezzel nincs is semmi baj, de mivel egy kutya nem rendeletetésszerűen van tenyésztve, ezzel – egy őrző védő egy gyáva kutya lesz. Nincsen olyan szelekciója, válogatása annak a fajtának, amire tenyésztve van. Hála istennek erre a kinológusaink rájöttek, és megpróbálják ezt megváltoztatni.”

Miklós, a zeteváraljai kuvasz bizonyítja az eredményességét annak a kísérletnek, amelyet egy Fekete György nevű magyarországi tenyésztő indított el öt évvel ezelőtt Erdélyben. Háromszéken és Udvarhelyszéken mintegy 12 kuvaszt, továbbá pulit és pumit helyeztek el a legelőkön helyi állatorvosok bevonásával.

Hadnagy László, Székelyudvarhely
Kommondorról még nem tudok, de kipróbálnám, természetesen. Mert hanem akkor a rendeletésük megszűnik így. Kihal ez a pásztorkutyajellem belőlük.”

Ugyanakkor ma már nem lehet fajtagyőztes a kutyakiállításon egyetlen négylábú kedvenc sem, amennyiben nem rendelekezik alkalmasságot bizonyító munkavizsgával.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>