Kóborkutya-törvény

Az állatvédők és állatbarátok vehemens tiltakozását váltotta ki a nemrég elfogadott román állatvédelmi törvény. Bukarestben jelenleg az államelnök kézjegyére vár a szenátus által elfogadott, úgynevezett kóborkutyatörvény. Az állatvédők az ivartalanítást tartanák valós megoldásnak a Romániát évek óta – külföldiek által is – stigmatizáló kóborkutya-problémára. Felmerült ebadó kiróvása is.

Kézfeltartással megálljt parancsolnak, a fej és szív érintésével észérveket és humánus megoldást kérnek Traian Basescutól, Románia államelnökétől az állatkedvelők. A villámtüntetés résztvevői a nemrég megszavazott állatvédelmi törvény államelnöki elfogadása ellen tiltakoztak az elnöki palota előtt Bukarestben.

PUICA MARICICA, BUKAREST: Ez egy gyalázatos törvény, amely gyilkosokká tesz bennünket!

TOPESCU CRISTINA, BUKAREST
Remélem, hogy az államelnök elég okos lesz, hogy ne fogadja el ezt a törvényt – mert egy civilizált nép akarunk lenni! Mi sem szeretnénk utcán tengődő kutyákat – senki sem szeretne, de ha igazán keressük, találunk civilizált megoldást! Ám semmiképpen sem a gyilkolást!

Románia szenátusa a közelmúltban fogadta el azt a tövényt, amely arról rendelkezik, hogy a településeken csellengő gazdátlan kutyák ügye hivatalosan is az önkormányzat hatáskörébe kerül.

Az utcán borzalmas körülmények között tengődnek – betegek, elütik az autók… Nézzék, van négy itt, és egy még otthon! Nagyon szeretem őket! Be kell ismernem, jobban szeretem a kiskutyákat, mint az embereket!

Az önkormányzatok a befogott ebeket állatorvosi vizsgálatnak kell, hogy alávessék, a beteg vagy közveszélyes kutyákat elaltatják. Az eddigi hét nap helyett ezentúl 30 napig kötelesek az erre kijelölt kutyamenhelyen tartani az állatokat, amelyek ezt követően örökbefogadhatóak lesznek. Édler András parlamanti képviselő maga is dolgozott az állatvédelmi törvényen. Úgy véli, egyfajta ebadóval kontrollálni kellene a házi kedvenceket is.

ÉDLER ANDRÁS, PARLAMENTI KÉPVISELŐ, RMDSZ, BUKAREST
- Mivel szaporodnak, anélkül, hogy valaki kontrollálná őket, nagyon sok kutya kikerül az utcára. Azt javasoltam, hogy jó, rendben van: akinek van otthon nem fajkutyája, azt a törvény által kötelezzük arra, hogy ivartalanítsa ezeket a kutyákat. Ha nem akarja, fizessen egy elég nagy adót! Hiszen akkor ő úgy dönt, hogy egy nem fajkutyát valamiért akar szaporítani!

Az állatvédők azonban úgy gondolják, a törvény nem kínál reális megoldást a kóborkutya-gondokra Romániában.

ORENDI ÉVA, PRO ANIMALIA ALAPíTVÁNY, ELNÖK, CSíKSZEREDA
Egyetlenegy megoldás lenne: országos szinten egy ivartalanítás! Ezt törvénnyel kellett volna előírni, és akkor meg tudnánk oldani a kóbor kutyáknak a helyzetét. De az, hogy csak meggyilkolják! S utána ugyanúgy lesznek – ez olyan mint a szúnyogirtás: ütjük agyon, ütjük agyon, de ha az igazi fészküket nem irtjuk ki, akkor továbbra is maradnak a szúnyogok!

A chippel való nyomkövető és állatazonosító rendszer bevezetése is elengedhetetlen lenne és az ebeket pedig nyilván kellene tartani– magyarázza a kutyamenhely működtetője. Ezek hiányában csupán törvényes engedélyt adtak a kutyák tömeges legyilkolására – mondják az állatvédők. Az állatorvosi vizsgálatok, az oltások, a féregtelenítés és a táplálásuk óriási összeget emésztene fel, amire az önkormányzatoknak nem lesz fedezetük.

TIKOSI LÁSZLÓ, MŰSZAKI IGAZGATÓ, SZÉKELYUDVARHELYI VÁROSHÁZA
- Erről szó sincs! Most nem azt jelenti, hogy most ez a törvénykezés szabad kezet ad a polgármesteri hiataloknak, és nekiállunk, és összefogjuk, és másnap az egész kutyát elaltatjuk! Amint említettem, 30 napig – a törvény ezt írja elő – eddig fogjuk kezelni. Az állatorvos, akivel szerződő viszonyban van a hivatal, amelyikről úgy gondolja, vagyis megállapítja, hogy betegséghordozók, azokat elaltatjuk utána.

A törvény nem hozott lényeges változást – teszi hozzá az igazgató, hiszen eddig is az önkormányzatok döntöttek a településen tanyázó kóbor ebek sorsáról. A romániai menhelyek többségében a kutyák olyan körülmények között várnak sorsukra, amelyeknél talán még a halál is jobb.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>