Gyönyörű falu a világ végén: Siklód

  A Hargita megyei siklódiak úgy tartják, hogy Küsmöd a világ vége, és Siklód még onnan is hat kilométerre van. A Hargita és Maros megye határán fekvő falu alig száz éve még Udvarhelyszék harmadik legnépesebb települése volt Székelyudvarhely és Oroszhegy után, ma azonban már csupán hatan járnak a helyi általános iskolába. Hasonlóan jónéhány székelyföldi településhez, az átlagéletkor itt is 60 körül mozog, a dimbes-dombos zsákfalut a teljes kiöregedés veszélye fenyegeti. A nehézségek ellenére azonban mégis magávalragadó az elszigetelt falu szépsége és nyugalma.

  Göröngyös úton, de legalább ragyogó napsütésben érkezünk Siklódra, az Etéd községhez tartozó, elszigetelt székelyföldi faluba. Az élet itt szinte ugyanúgy folydogál, mint 50 éve, a település teljesen megőrizte a hagyományos székely faluképet, s a sóvidéki építészet jellemzőit. A településnek valamikor külön önkormányzata és polgármesteri hivatala volt, fénykorában több mint 1800 lakossal rendelkezett. Mára már alig több mint kétszázan maradtak a faluban. A többiek főként Székelykeresztúron és a környékbeli városokban találtak munkát, ezért oda költöztek. Akik azonban itt maradtak, visszaköltöztek vagy rendszeresen hazajárnak szülőfalujukba, roppant vendégszeretőek, kedvesek és barátságosak. És büszkék az 1994-ben Kós Károly eredeti tervei alapján épített templomukra.

Munkalehetőség híján kétségtelenül nehéz itt az élet, a helyiek azonban mégis mosolygósak. Ugyanakkor csendes utcáik és portáik rendkívüli nyugalmat árasztanak, mintha lelassult vagy megállt volna az idő a faluban. Ugyanakkor egyre nagyobb számban vásárolnak fel külföldiek itt régi parasztházakat, és igényes kulcsosházra, gyógynövény- és erdeigyümölcs-feldolgozásra is van kezdeményezés a faluban. A község elöljárója további hasonló vállalkozásokban látná Siklód jövőjét.

Idén befejeznék az ivóvíz-hálózat karbantartását, és remélik, hogy a megyei önkormányzat némileg megjavítja a köves megyei utat, a jövőben azonban ennél nagyobb lépésekre lenne szüksége a falunak. A drasztikus népességfogyás ellenére a község polgármestere Siklód jövőjét illetően alapvetően mégis bizakodó.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>