Egyre több juhot tartanak Hargita megyében

  Egyre nő a Hargita megyében tartott juhok száma: míg 2006-ban még csupán 29 ezer birka után kértek támogatást, mára már a 130 ezret is meghaladja a Hargita megyében tartott egyedek száma. Mivel a terület alapú támogatások elnyerésének egyik feltétele a legelők karbantartása, nőtt az igény a legeltetésre. A birka nem annyira költséges, mint más állatok tartása, ugyanakkor a báránynak viszonylag könnyű az értékesítése Romániában. A Székelykeresztúr-környéki juhtenyésztők a napokban vidám Juhé Birkafesztivált tartottak, tapasztalatokat cseréltek, birkaételeket sütöttek-főztek, és mindent felvonultatattak, ami a juhtartással kapcsolatos.

  Mintegy 350 birkáját hívja a déli rekesztésre Dömös Levente, a Hargita megyei Nagygalambfalva határában fekvő esztenán. A 22 éves fiatalember gyerekkora óta tart juhokat, de csak 4 éve kezdett nagyobb tételben foglalkozni a juhtenyésztéssel. Levente juhai közül a legszebbek ezúttal nem a legelőre, hanem a nagygalambfalvi Juhé Birkafesztiválra mentek. Itt nem csupán a különböző birkafajták és juhtermékek kerültek kiállításra, de a tenyésztő gazdák találkozására, mini konferenciájára és tapasztalatcseréjére is sor került.

  Mint mondják a juhtenyésztők, nem egységesek a legeltetésre vonatkozó szabályok, ugyanakkor sokan panaszolják azt is, hogy a vadásztársaságok kilövik a terelő kutyáikat. A nehézségek ellenére azonban az utóbbi években egyre nő a Hargita megyében tartott juhok száma, míg 2006-ban még csupán 29 ezer birka után igényeltek támogatást, mára már ez a szám eléri a 136 ezret. A romániai juhtartó gazdák 40 lejt, azaz közel 2700 forintnyi támogatást kapnak birkánként, s más állatokhoz képest jobb a bárányok piaca is.

  A Nagygalambfalvához tartozó területeken mintegy 2500 juhot tartanak, de a község azon kevés települések közé tartozik, ahol lenne még legeltetésre alkalmas terület. Ha megtisztítanák a környékbeli domboldalakat, el tudnának tartani akár kétszer ennyi birkát is – mondja a helyi polgármester.

Hargita megyében tavaly 115 ezer birka után összesen több mint egymillió euró értékben folyósítottak juh- és kecsketámogatást, ugyanakkor a Mezőgazdasági Intervenciós Kifizetési Ügynökség a napokban bejelentette: a juh- és kecsketenyésztőkre is kiterjesztették a területalapú támogatás terhére igényelhető kedvezményes bankhitel lehetőséget, hogy a gazdák fedezni tudják kiadásaikat a támogatások tényleges kézhezvételéig is.


KÉSZÍTETTÉK: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>