Édes múzeum nyílt Lókodban

  Lekvármúzeummal várja a látogatókat a több mint 500 éves székelyföldi település, Lókod tájháza: a több mint kétszáz éves parasztház éléskamráját helyi, hagyományos lekvárokkal és szörpökkel töltötték meg, az Üveges Lekváriumba 19 udvarhelyszéki település közössége hozta el a falujára leginkább jellemző lekvár- és szörpkülönlegességeket. A Civitas Alapítvány az elfeledett, helyi hagyományokhoz és értékekhez való visszatérést szorgalmazza a vidéki közösségeknek, ugyanakkor az elnéptelenedő székely falvak újra felfedezését, felvirágoztatását tűzte ki célul.

  Tizenkilenc udvarhelyszéki település asszonyai küldték el lekvárjaikat és szörpjeiket a Hargita megyei Lókod lekvármúzeumába. A székelyföldi falvak lakói minden év szeptemberében kiállítják termékeiket az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon, ám az újonnan megnyitott Üveges Lekvárium egész évben lehetőséget teremt az ízes értékek bemutatására. A térségben őshonos alma, körte, meggy, cseresznye és vadcseresznye mellett van itt lekvár hecserliből, azaz csipkebogyóból, kökényből és fekete bodzabogyóból, ugyanakkor ínyencségként rózsalekvár is került a polcra, csipkebogyó virágból.

 

  Az ötletgazda Civitas Alapítvány nem ígér látványos meggazdagodást a lekvárfőző asszonyoknak, de hisznek abban, hogy termékeik értékesítése hozzájárul a falvak jövőjéhez. A Lekvárium megnyitásával állandó kapcsolati helyet teremtettek a termelő és a vásárló között. Mint fogalmaz a civil szervezet regionális igazgatója, ha a Jóisten ilyen gyönyörű falvakat teremtett, kötelességük, hogy megmentsék a jövő nemzedék számára is ezeket. A közel száz féle lekvárt és szörpöt jövő ősszel cserélik le a 8. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál időszerű termékeire. Ám a mozgalom itt nem áll meg: őshonos gyümölcsfák ültetésére, magmentésre ösztönzik az udvarhelyszékieket, ugyanakkor minél több emberrel próbálják megértetni: a feledésbe merülő hagyományok továbbvitelében rejlik ezeknek a falvaknak a jövője.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>