Csiky-kert

  Gyergyószentmiklós mellett található Székelyföld legnagyobb dendrológiai parkja a Csiky-kert. Alapítója több mint 185 féle fát és cserjét telepített az egykor 24 hektárt felölelő területre. A kert születése óta pontosan száz év telt el, jelenleg itt működik a Babes Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozata. Az egyetem vezetősége pedig úgy döntött felújítja az egykoron pompázó kertet.

 

 

Ez azonban sokáig nem valósulhatott meg, hiszen Csiky Dénes halála után mostoha kezekbe került a kert. Az alapító fia, apja szándékát semmibe véve árulta a dendrológiai parkot, a helyi lap tanúsága szerint Ferdinánd király is szerette volna megvásárolni, később Mihály király is lakott itt. A kommunizmus alatt preventórium is működött itt, tüdőbeteg családokból származó gyerekek tanultak az öles fák alatt. 1980-ban nyilvánították védett területnek, az exotikus növények jegyzéke azonban nem maradt fenn. A Csiky kert jelenleg Gyergyószentmiklós tulajdona, a városvezetés azonban úgy döntött, hogy bérleti díj nélkül a  Babes-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi  tagozatának gondozásába helyezi, hiszen ez lehet az egyetlen biztosíték, hogy a kedvelt kirándulóhely újra teljes pompájában tündököljön. A gyerekkorát a Csiky kertben töltő alpolgármestert Székelyföld legnagyobb arborétumának jövőjéről kérdeztük.

 

A munkálatok már elkezdődtek, az egyetem vezetősége padokat helyezett az éledező  kertbe, régi fotók alapján újraépítették a kutakat, a munka oroszlánrésze azonban még hátra van: a fák beazonosítását, tanösvények létrehozását tervezik. A gyergyóiak azonban kevéssel is beérik, hiszen, mint mondják, a lepusztult kertbe az egyetem lehelt újra életet.

Az egyetem saját forrásból, támogatásokból valamint pályázati pénzekből tervezi a kert felújítását. Dombay szerint munkájuk lehet a biztosíték arra, hogy a gyergyóiak nem felejtik el Csiky Dénes nevét, akinek köszönhetően elterjedt a Gyergyói Medencében a gyümölcstermesztés.

 

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

0 Responses to Csiky-kert

  1. Csiky Aniko szerint:

    Szép és meghato, édesapàm 1909 ben Székelykereszturon született, belénk oltotta Székelyföld irànti szeretetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>