Ceaușescu vadőre


14 államelnököt vadásztatott, és évtizedeken keresztül a kommunista Románia miniszterelnöke, Maurer, illetve diktátora, Ceausescu egyik kedvenc vadászatszervezője volt. A 80. évét taposó Rancz István ma is rendszeresen, ráadásul fiatalokat megszégyenítő tempóban járja Erdővidék meredek domboldalait. A téli idény záróvadászatára mi is elkísértük a nyugalmazott vadőr-erdőmérnököt.

  Szokatlanul meleg időjárás fogadja az Olasztelek határában összesereglő vadászokat. A februári csikorgó hideg helyett jóval nulla fok fölötti hőmérséklettel indul a reggel, s bár ezer méterrel a tengerszint felett járunk, a területet csupán foltokban takarja a hó.
  Hajtóvadászatkor sorshúzással határozzák meg az őrhelyek sorrendjét. Ilyenkor az a szerencsés, aki, mint mondják, középre húzza a számot, vagyis a körbeállt erdő derekára kerül, itt a legvalószínűbb ugyanis, hogy kitör a hajtott vad.
  Míg a hajtók az erdőt kerülik, a 13 puskás nekivág a domboldalnak. Évtizedeken keresztül Rancz István állította fel a vadászokat, ma már azonban fiára vagy unokájára bízza a feladatot. István bácsi, bár már a nyolcvanat tapossa, fiatalokat megszégyenítő tempóban gyalogol az állás felé. 1952-ben erdésztechnikusként került Olasztelekre, az 50-es évek derekától pedig főmérnökként igazgatta az erdővidéki erdészetet, nemcsak a kitermelés, a csemeteültetés, de a vadásztatás feladata is rá hárult. A nagyvadban, vagyis medvében, szarvasban, vaddisznóban gazdag vadászterület pedig évről-évre több rangos vendéget csábított a környékre.
  Ion Gheorghe Maurer 1961 és 1974 között Románia miniszterelnökeként szinte havi rendszerességgel járt a téli idényben Erdővidékre vadászni. Nemcsak az ígéretes zsákmány, hanem a vidék szépsége, a székely konyha ízei, és az itteni vendégszeretet is vonzotta. Az olaszteleki erdőmérnök és a kommunista Románia miniszterelnöke között lassan igazi vadászbarátság alakult ki. Rancz István a keménykezű politikus hírében álló Maurer-re természetszerető, jó humorú vadászemberként emlékszik.
  Maurer 1971-ben hozta először magával Ceausescut, akinek annyira megtetszett az itteni fogadtatás, no meg a bőséges medve, szarvas, vaddisznó teríték, hogy ettől kezdve évi rendszerességgel járt vadászni a környékre. 1971 és 1979 között több tíz szarvasbikát, vaddisznót és medvét ejtett a Rancz István által szervezett hajtóvadászatokon.
  Ceausescu gyakran belföldi olykor pedig eminens külföldi vendégek kíséretében érkezett. Rancz István szerint 14 államelnök fordult meg akkortájt Erdővidéken, mint például a bolgár kommunista diktátor, Zsivkov, vagy a palesztin vezér, Jasser Arafat. A román diktátor mindig saját küldöttséggel, konyhafőnökkel, kóstolóval, személyi orvossal és testőrökkel érkezett.
  Ceausescu utoljára 1979-ben járt Olaszteleken. Az itteni kapaszkodók ekkor már nehézséget jelentettek a korosodó diktárotnak. Azóta nemcsak a világ, a természet is sokat változott, szűkülnek, ritkulnak az erdők, s a folyamatos élettérvesztés következtében egyre fogyatkoznak a vadak is. Rancz István szerint a rendszerváltás előtt sosem fordult elő, hogy az idényzáró hajtóvadászaton egyetlen puska se szóljon, és csupán egyetlen róka surranjon el az állások előtt. Olyan alkalomra is emlékszik, amikor egy hajtásban 4 szarvas és több tíz disznó esett, a kapitális medve látványa pedig szinte mindennapos volt. Szerencse, teszi hozzá némi iróniával, hogy eminens vendégeit a kommunizmus idején kellett vadásztatnia.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

5 Responses to Ceaușescu vadőre

 1. Bărbos Lőrinc szerint:

  Vajon az nem befolyásolja a nagyvadak számát, hogy boldog boldogtalan lövi őket???

 2. Szabó Attila szerint:

  Sajnos, a mértéktelen vadászat is nagy mértékben hozzájárul a vadállomány csökkenéséhez! Az Erdélyi Nimródot azonban másfél évtizedes pályafutása során semmiképp sem lehet azzal vádolni, hogy teret biztosított a vadászlobbinak! Gondoljunk csak néhai főszerkesztőnk, Szeley-Szabó László természetvédelmi tevékenységére. A vadászatnak is megvan a maga szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásában, ám az elmúlt évtizedek erdő- és vadrabló gazdálkodása sajnos rácáfol erre.

 3. Benedek Szabolcs Levente szerint:

  Elnézést mindenkitől hogy ide írok de fogalmam sincs hol érdeklődhetnék és kitől afelől hogy nem tudja esetleg mikor indul vadászvizsga Sepsiszentgyörgy vagy netán Udvarhelyen. hol lehet jelentkezni vagy ilyenek. Előre is köszönöm az esetleges utbaigazítást. Az elérhetőségem Facebookon vagy az email címemen: szirtisas15ali@freemail.hu

 4. Szabó Attila szerint:

  Mindenek előtt egy vadászcsoporttal kellene felvennie a kapcsolatot, ahol néhány évig hajtóként kell járni vadászatra, azt követően vizsgázhat, ill. válhat taggá. Nagyon hasznos tud lenni ilyenkor egy közeli vadász barát. :)

  • Benedek Szabolcs Levente szerint:

   Hát az a helyzet hogy én már jo pár éve járok vadászni söt papiron is van már hajtásom mivel tudom igazolni a praktikát csak sajno azt nem találom sehol hogy hol lehetne vizsgázni. Ebben nem találok válaszra. Amugy nagyon köszönöm válaszát

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>