Illegális, mégis árulják a csillagos nárciszt

Évek óta megoldatlan probléma Hargita megyében a védett és őshonos csillagos nárcisz illegális árusítása, naponta több tíz csokor talál gazdára az útszéleken. A legtöbb nárciszrét természetvédelmi területnek számít, már csak emiatt is tilos a szedése, azonban bármilyen növény vagy gyümölcs árusítása engedélyköteles. Ennek ellenére a székelyföldi utak mentén lépten-nyomon az erdők-mezők terményeit kínáló árusokba botlani.

Hargita megyében több nárciszrét is található, az oroszhegyi valamint a lövétei nárciszmezők a legismertebbek. A Természetvédelmi Őrség piacokon, útszéleken is ellenőrizheti az árusokat, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai azonban csak a természetvédelmi területeken végezhetnek ellenőrzéseket. Az elmúlt években egyetlen esetben sem kértek engedélyt a megyei környezetvédelmi ügynökségtől a védett csillagos nárcisz gyűjtésre. A szakemberek szerint károsodhat a nárciszállomány a tömeges szedés miatt, főként ha kis területről gyűjtik, ám ennél is nagyobb veszélyt jelent a csapadékhiány vagy a legeltetés.

Annak ellenére, hogy a rendőrség időnként végez ellenőrzéseket a megyében, sokaknak még így is megéri kockáztatni, nem törődve az esetleges hatalmas összegű büntetéssel. Igaz, a bírságokat sem egyszerű behajtani, rend szerint ugyanis nem fizetik be. Az évek óta húzódó probléma szociális kérdéseket is feszeget, hiszen a szóban forgó családok többsége semmilyen jövedelmmel nem rendelkezik. A hatóságok épp ezért gyakran inkább szemet húnynak az illegális tevékenység felett.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>