Tarlóégetés

Akár a terület alapú mezőgazdasági támogatást is megvonhatják attól romániai a gazdától, aki avartüzet okoz. A tavasszal és ősszel általában jelentős károkat okozó tarlóégetések ügyében több intézmény is összefogott: a környezetvédelmi minisztérium mellett a tűzoltók és a mezőgazdasági kifizetési ügynökség is bünteti a gondatlan tűzokozókat.

Megállíthatatlanul terjedő lángnyelvek, fojtogató füst, széntől feketéllő hegy- és domboldalak : a tarlóégetés miatt egyetlen márciusi hétvégén 1041 tűzesetet regisztráltak  Románia – szerte. Hargita megyében mintegy hatvan hektáron égett a száraz növényzet az elmúlt hétvégén; Gyergyószentmiklóson 27 hektárnyi beültetett erdős terület vált a lángok martalékává. A tüzesetek nagy részét a mezőgazdasági földterületeken meggyűlt gaz elégetése okozta.

Az elszaporodó tűzesetek miatt a hatóságok idén tavasztól jelentős szigorításokat vezettek be. A Környezetvédelmi Minisztérium, a  Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége és a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség pedig ezentúl minden észlelt tűzesetről értesítik egymást.

Haschi András, igazgató, Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség
„Nekünk viszont az a feladatunk, hogy megmondjuk, hogy kié az a terület, azonosítsuk be egy közös számítógépes rendszerből ki tudják nyomtatni a tűzoltók is azt a légifelvételt, illetve arról a részről a légifelvételt, ahol ez  a tűzeset történt, mi pedig be kell azonosítsuk a gazdát.”

Ha egy terület tulajdonosa meggyújtja a legelőjét, azt jelenti, hogy egy műveletet – adott esetben a földterület megtisztítását  - nem végezte el rendesen, emiatt pedig büntetés jár, teszi hozzá az igazgató.

Haschi András, igazgató, Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség
“Abban az esetben, ha a gazda bizonyítani tudja, hogy igenis, ő jelentette ezt a tűzesetet a rendőrségen, mert nem ő a hibás, van neki erről papírja, akkor ezt a büntetést meg fogja úszni.”

A vétkes gazda viszont a kár mértékétől függően elveszítheti a földterületre járó, akár egész évi támogatást, amely egy hektárnál 380 euró. A büntetés mértéke függ attól, hogy ismétlődött-e a gondatlanságból elkövetett kihágás, mekkora területen történt, és mennyire befolyásolta a gazdaságot.

A károsult földterületet műholdas térkép segítségével azonosítják be.

Itt mutatja a fizikai földterület méreteit, a fizikai blokk méreteit, és ha itt váltok, akkor itt már fog mutatni egy számot. Ro és kilenc számjegy. És ez a gazdának az azonosítója. S itt alatta mutatja, hogy ez a 6-os parcellája.  

A támogatás elvesztése mellett a vétkesnek a környezetvédelmi bírságot is ki kell kifizetnie, amely akár az 1400 eurót is elérheti, vállalkozások esetében pedig 10 ezer euróig terjed. A törvény szerint jelenleg csak növényegészségügyi karantén esetén adható ki tűzgyújtási engedély.

 Sabau Grigore, igazgató, Hargita megyei Környezetvédelmi Őrség, Csíkszereda
„Nem vagyok elégedett a tavalyi teljesítményünkkel. Minimálisat bírságoltunk: három esetben. Most persze megkérdezhetik, hogy miért? Mert rendkívül nehéz elkapni a gyújtogatót a tett helyszínén gyufával a kezében, vagy azzal, amivel a tüzet okozta. Majdnem lehetetlen!”
A környezetvédelmi őrség igazgatója szerint a büntetések növelése nem oldja meg a problémát, az emberek szemléletváltására volna szükség. Ráadásul a rendelkezés kijátszható: ha a vétkes tulajdonos időben jelenti a tűzesetet a rendőrségen, már nem vonható felelősségre.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>