Újjáépítenék a bözödújfalusi templomtornyot

  Téglajegyek árusításával gyűjtenek adományokat a bözödújfalusi templomtorony újjáépítésére. A vízzel elárasztott romániai falu katolikus templomának tornya tavaly nyáron dőlt össze, és tűnt el a tó mélyén, a Bözödújfaluért Egyesület ahelyett szeretne egy új tornyot építeni. Ugyanakkor még idén augusztusban kopjafa-együttest állítanak az egykor ott élt 169 család emlékére.

    Tücskök ciripelése, békák brekegése jelenti az egyetlen zajforrást a vízzel elárasztott Bözödújfalu mély csendjében. Az egykor páratlanul szép Maros megyei faluban évszázadokon át példás békességben éltek együtt római és görög katolikusok, unitáriusok, reformátusok, ortodoxok és székely szombatosok. A kommunizmus utolsó éveiben vízzel árasztották el az erdélyi települést, s ezzel ezt az egyedülálló történelmi-vallási közösséget végleg megszüntették. A falurombolás szimbólumává vált katolikus templom tornya tavaly júniusban tűnt el a vízgyűjtő tó fenekén. Mivel azt nem sikerült időben megmenteni, helyette építenének a vízbe egy új tornyot.

  A falu kitelepített lakói minden év augusztusának első szombatján találkoznak, az idei falutalálkozón a 169 családnak és az 5 helyi templomnak kopjafaegyüttessel állítanak emléket. A bözödújfalusiak emlékeiben élénken él még az egykor virágzó erdélyi falu, az elszármazottak azonban remélik, hogy az új torony az idegeneket is emlékezteti majd arra, hogy egykor példás faluközösség élt itt. A csíksomlyói pünkösdi búcsún téglajegyek vásárlásával lehetett adományozni erre célra, a téglajegyeket a továbbiakban Erdőszentgyörgyön és a közeli Kőrispatakon is árusítják. Ugyanakkor aki téglajegy 15 lejes áránál többet adományozna a templomtorony újjáépítésére, a Bözödújfaluért Egyesület bankszámláira utalhat:

EURO: RO73BTRLEURCRT0257533801
HUF: RO86BTRLHUFCRT0257533801
RO: RO26BTRLRONCRT0257533801
SWFIT: BTRLRO22
Banca Transilvania, Târgu Mureş

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>