Negyvenegy éve ropják a táncot a Nárciszfesztiválon


Egyebek mellett mellett Kászonaltíz, Csíkborzsova, Csíkmadaras és Csíkszentdomokos, Gyergyóújfalu, Gyergyóremete, Marosfő, Csíkszereda és Lövéte néptánccsoportjai ropták a táncot a 41. alkalommal megrendezett Nárciszfesztiválon, a Hargita megyei Szentegyházán. A székelyföldi kisváros közelében található ugyanis a térség egyik legszebb nárciszrétje, ezért nevezték el fesztiváljukat is több mint négy évtizede a megyében védett növénynek számító csillagos nárciszról.

 narc1 A nagymúltú szentegyházi fesztiválra rend szerint olyan környékbeli táncegyütteseket hívnak, akiknek egyébként ritkán van fellépési lehetőségük. A helyiek úgy vélik, a Nárcifesztiválnak is köszönhető, hogy a kommunizmus éveiben nem merültek feledésbe a székely táncok.Régen fúvós zenekarok és különböző kórusok egyaránt meghívást kaptak a Nárciszfesztiválra, az utóbbi húsz évben azonban kimondottan folklórfesztivállá vált a rendezvény.
narciszHargita megyében több nárciszrét is található, az oroszhegyi valamint a lövétei nárciszmezők a legismertebbek. Az illatos mezei virág a megyei önkormányzat határozata alapján védett, ám mivel a legtöbb élőhelye természetvédelmi terület, ezért is tilos volna a szedése. Ennek ellenére évek óta megoldatlan probléma Hargita megyében a védett és őshonos csillagos nárcisz illegális árusítása, naponta több tíz csokor talál gazdára az útszéleken. A környezetvédelmi szakemberek szerint károsodhat a Hargita megyei nárciszállomány a tömeges szedés miatt, ám ennél is nagyobb károkat okozhat a nárciszréteken a csapadékhiány vagy a legeltetés.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR: FERENCZ HUNOR, SIMÓ CSABA
VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>