Az elfeledett Kustaly várát népszerűsítik

Kijelölt ösvény és információs tábla mutatja a Hargita és Kovászna megye határán elterülő Rika erdőben: vár állott itt egykor. A Kustaly vára Erdély egyik legkorábbi kővára volt, a nemrég végzett régészeti kutatások megerősítették: a 12. század elején épült a többszintes toronyvár a gyönyörű erdőben. Oklánd község önkormányzata ezt szeretné most a helyiekkel és a turistákkal megismertetni.

A méltatlanul elfeledett Kustaly várának rekonstrukcióját mutatja az egybegyűlteknek a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze.
Az itt végzett régészeti kutatások ugyanis alátmásztották: a 12. század elején többszintes toronyvár épült itt, külső peremén ma is kivehető védőárokkal, belül pedig feltehetően palánkkal védve. A Rika erdő egykor királyi magánuradalom volt, melynek területén erdőispánságot hoztak létre. A toronyvárat ennek az erdőipánságnak az igazgatására építették. A tatárjárást követően azonban a király felhagyta a magánuradalmat, és a várat átengedte a székelyeknek.

A középkorban kiterjedt erdőgazdálkodás zajlott itt, egyebek mellett bölényre is vadásztak ebben az erdőben – derült ki az itt talált állati csontok vizsgálatából. Bár a vár legendáját a helyiek ismerik, a legtöbben mindeddig nem jártak a helyszínén. A most kialakított ösvénnyel az Árpád-kori vár történetét szeretnék megismertetni, és turisztikailag hasznosítani. A vár területének első fokú rendezését nem sokkal ezelőtt végezték el egy régész tábor során, a távolabbi jövőben azonban elképzelhető a maradványok teljes feltárása is.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

0 Responses to Az elfeledett Kustaly várát népszerűsítik

  1. [...] forrás és a teljes cikk az Erdélyi Nimródban: Az elfeledett Kustaly várát népszerűsítikCikk a Hargita Népében: Kustaly várának maradványait tárták [...]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>