Gombásztanfolyam 2006-2007

2006. április 15 – 2007. február 7. között másodszor rendeztük, rendezzük meg a László Kálmán Gombászegyesület képzését, tanfolyamát (magyar anyanyelvű felnőttek számára), amely az egyetlen ilyen Romániában. Van most már a piaci gombaárusítást és a gombavizsgálatot szabályozó törvény (igaz rendelet még nincs elég), erre egyesületünk tett javaslatot a román parlamentnek RMDSZ-képviselők bevonásával.

Hiánypótló és a törvény alkalmazását segítő tanfolyamot szervezett tehát az LKG, s fontosságát növeli a tény, hogy olyan ismereteket népszerűsít, melyek haszna rendkívüli Romániában, hol egyelőre nincs hivatalos piaci gombaátvizsgálás. (Egyesületünk eddigi fontosabb eredményei: gombaismereti előadások és túrák, rendszeres piaci gombavizsgálat, gombás plakát, hírlevél megjelentetése, gombásztábor, tudományos tanácskozás lebonyolítása, javaslat előterjesztése gombatörvény elfogadtatása érdekében, Moeszia néven periodika – mikológiai-etnomikológiai szaklap – megjelentetése.)

Tanfolyamunk a magyarországi mintájára zajlott le, az ottani (akkreditált, az ELTE TTK és a Magyar Mikológia Társaság által irányított, szervezett) erdélyi megfelelőjeként anyaországi meg romániai szakemberek közreműködésével.

A mássága lényegében csak a terep különbözőségében nyilvánult meg, és hogy a felismerendő gombafajok jegyzéke kissé más volt, az itteni körülményeknek megfelelően hagytunk ki, illetve tettünk be fajokat a tanfolyamosok számára kötelező anyagba.

Oktatóink voltak: Puskás Attila (általános mikológiai ismeretek), dr. Pál-Fám Ferenc (gombaismeret – Kaposvári Egyetem), Zágoni Imola (toxikológia, kereskedelem, tartósítás, gombatermesztés – LKG), dr. Tănase Cătălin (élettan és ökológia, gombaismeret – Iasi-i Tudományegyetem, Biológia Kar), dr. Zsigmond Győző (gomba és néphagyomány – Bukaresti Tudományegyetem, LKG).

A terepgyakorlatot (az előírt 48 helyett mintegy 100 órát) dr. Pál-Fám Ferenc, Puskás Attila, Zágoni Imola, Zoltán Sándor és alulírott tartotta. Helyszíneink a következők voltak: a Mikes Kelemen Líceum, az Oasis Alapítvány székháza, a kommandói kulturház a sepssiszentgyörgyi központi piac gombavizsgálatra kiadott helyisége. A mintegy 40 tanfolyamra jelentkezőből 30-an rendszeresen látogatták az órákat, ott voltak terepgyakorlatainkon, 15-en vizsgára is álltak, s közülük 13-an sikeresen vizsgáztak a több szervezet képviselőiből álló vizsgabizottság előtt Sepsiszentgyörgyön (a Mikes Kelemen Líceumban) 2006. október 28-án délelőtt 9 órai kezdettel.

Íme a tanfolyam eseményeinek naptára:

2006 ápr. 15-én (9 Kovászna megyei és 30 Maros megyei jelentkezővel és 16 jelenlévővel) beindítottuk másodjára is a (magyar) gombaszakellenőr-képzést Romániában. Tanfolyamunk első előadója (a Mikes Kelemen Líceumban, itt volt megtartva minden elméleti előadás!) Puskás Attila (biológus) volt (4 óra, négy előadás). 20-án szakképzésünk ötödik-hatodik-hetedik előadását tartotta meg Puskás Attila, Zágoni Imola és Zsigmond Győző, az előbbi 3 előadó következett 27-én is.

Május 6-án került sor az idei tanfolyam első terepgyakorlatára Előpatak (Pap kútja, Gyilkos árok) környékén. Túravezetők és előadók voltak: Zoltán Sándor és Puskás Attila. Május 11-én Zágoni Imola és Zsigmond Győző tartott előadást, 18-án Puskás Attila és Zsigmond Győző, 20-án újabb terepgyakorlatra és előadásokra (3-ra) került sor Marosvásárhelyen és környékén (Bekeleszentivány). Előadók voltak: Zágoni Imola, Zoltán Sándor és Zsigmond Győző.

 Június 1-én és 8-án elméleti órák voltak (PA, ZI, ZS, ZsGy), 17-én gombásztúra Puskás Attila és Zoltán Sándor vezetésével (Sugásfürdő mellett). 21-én bemutattuk tanfolyamasainknak a Gombászösvényeken c. oktatófilmet, a szerző, rendező – dr. Jakucs Erzsébet – engedélyével.24-én megint Marosvásárhelyt és környékén (Somos-tető) került sor előadásokra s terepmunkára egyaránt (ZsGy, ZS).

Júliusban gyakorlati gombaismereti órákat tartottunk többnyire, mégpedig a sepsiszentgyörgyi központi piacon: 1-én, 2-án, 8- és 9-én, 10-én, 16, 22, 23, 29, és 30-án.

 Augusztus 5, 6, 12, 13, 19 s 20-án folytattuk a gyakorlati órák tartását (Puskás Attila, Zoltán Sándor és Zsigmond Győző).

25-30. között Kommandón (1000 m felett) szervezett gombásztábort a László Kálmán Gombászegyesület (LKG). Fontos része volt ez a gombaszakellenőr-képzésnek, melyet elsősorban az Apáczai Közalapítvány és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogat. A kommandói iskolai tábor gondnoka, Kocsis Irén és a község polgármestere, Kocsis Béla voltak a vendéglátóink, kedves házigazdáink. Délelőttönként gombagyűjtéssel próbálkoztak a részvevők (hetvenketten) e felsőháromszéki határtelepülésen és környékén helybeliek kalauzolásával, utána a begyűjtött anyag azonosítására, megbeszélésére került sor, délutánonként és esténként játék, gombafelismerési verseny, gombakiállítás és több mikológiai, etnomikológiai előadás következett (rendre Pálfalvi Gyürgy, dr. Pál-Fám Ferenc, Puskás Attila, Szabó Mária, Zágoni Imola, Zoltán Sándor és dr. Zsigmond Győző részéről). A táborozók, és különösképpen tanfolyamunk részvevői számára (számuk végig 40 körüli volt) a programon kívül teljes ellátást biztosítottunk. A szakértői gárda Dr. Pál-Fám Ferenc és Benedek Lajos irányításával több mint 200 fajt határozott meg.

  Szeptember 2, 10, 16, 17, 21, 23, 24-én folytatódtak gyakorlati gombaismereti órúink. 21-én és 24-én gombásztúrát is szerveztünk (Sugásfürdőre).

Október 1, 7, 14, 21-én további gyakorlati gombaismereti órákra került sor, a 27-i utolsót a Mikes Kelemen Líceumban dr. Tănase Cătălin tartotta a Iasi-i A.I. Cuza Tudományegyetem docense, a Román Mikológiai Társaság titkára (a gombamérgezések-ről, számítógépes kivetítéssel).

28-án a Mikes Kelemen Líceumban tartottuk a második romániai gombaszakellenőr-képzés vizsgáját. A szervező László Kálmán Gombászegyesületen kívül képviseltette magát a Magyar Mikológiai Társaság és a Román Mikológiai Társaság is. Jelen voltak 15-en, sikeresen vizsgáztak 13-an.

  December 16-án Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Líceum éttermében került sor a Moeszia. Erdélyi Gombász 3. számának bemutatására, valamint az LKG gombás évbúcsúztatójára, ez egyúttal alkalom volt helybéli támogatóink megtisztelésére, beszámolóra és oklevelek átadására a tanfolyamot végzett és eredményesen vizsgázott tagtársaknak.

Január 11-én és és február 7-én Sepsiszentgyörgyön gombásztanfolyamunk tavalyi részének képek, filmek segítségével történő bemutatására kerül sor (Zsigmond Győző és Dombi Alpár közreműködésével).

Sikeres ténykedésünk nagyrészt támogatóink jóvoltából valósulhatott meg, mindannyiuknak köszönet és hála, közülük ezúttal csupán kettőt nevezek meg, az Apáczai Közalapítványt és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát.

A megvalósulást jónak, sőt kiválóan sikerültnek tartjuk.

Az eredmény – vizsgán a 86,6 %-os siker – kifejezetten biztató, csakúgy mint az oktatás szavatolt színvonala, mely elsősorban a velünk együttműködőknek magyarországiaknak, romániaiaknak egyaránt) köszönhető. Az előbbieket megerősíti tanfolyamunk visszhangja a rádióban, televízióban, a sajtóban és az interneten, mégpedig román és magyar nyelven.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>