CSONGRÁD MEGYEI VADÁSZNAP 2011.

Minden évben megrendezett megyei vadásznapjaink sorában az idei kora őszi volt a 20. Eleinte több éven keresztül Ásotthalom adott helyet a megye vadászai találkozójának, de az utóbbi évek hagyományait követve évente a megye más más városban tartjuk, lassan “körbe” is érünk.
Most Sándorfalva Önkormányzata vállalta fel a közös szervezés gondjait és örömeit. A nemrég felújított gróf Pallavicini Kastélyban és annak parkjában, környékén “rendezkedhettünk” be. A Kastélyban az állandó kiállítások mellé trófea, vadászati témájú festmény, természetvédelmi, vadász kürt, fa és csontfaragás, vadász relikviák kiállításai kerültek. A sétáló utcára paravánokon a természeti témájú gyermekrajzok (200 gyermek “munkája”) kiállítása került.
A Parkban rendezték be a sátrak köré a résztvevő hazai és külföldi vadásztársaságok szebbnél szebb trófea és a vadásztársaságot bemutató kiállításaikat, valamint mutatkoztak be a meghívottak, köztük a természetvédő egyesületek is!
Mintegy 40 sátor mellett ennél jóval több bográcsban készültek a finom és sokféle vad és egyéb húsból, halból készült ételek, melyeket aztán a szigorú nemzetközi zsűri bírált és díjazott, végül pedig a jelen levők fogyasztottak el. Nagy sikere volt a Temesvári Diana Vadász Egyesület gyümölcsös gombócainak, de a hargitaiak bográcsánál is sorba állt az “egyéni zsűri”!
Körülbelül 1500 vendég telepedett le a sátraknál (vadászok és vendégeik) és ennél jóval több nézelődő tisztelte meg a vadászok ünnepét – helybeliek és Szegedről, meg a környező településekről jövők – járta végig a kiállításokat, a nemzetközi vadászkutya az íjász bemutatókat, a színpadon a folyamatos (nemzetközi) kulturális és vadászati bemutatókkal “tarkított” műsort, a vadasparki állat simogatót, és vásárolt az árusok – vendéglátósok utcáján. A vadászkönyv árus pavilon vendége volt Maderspach Kinga, a nagy vadász és író Maderspach Viktor leszármazottja is.
A gyermekekre is gondoltunk, volt játszó sátor és póni lovaglás, egyéb szórakozási lehetőségek. Reméljük jól érezte magát minden résztvevő, hiszen még az időjárás is nekünk kedvezett.
A város lakóit kora reggel lovas fogaton körbevitt vadász kürtös “ébresztő” keltette fel. Majd Szent Hubertusz mise következett a romai katolikus templomban, melyet Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált, segédkezett Marin Maties csángóföldi plébános barátunk. Ezt követően a parkban felállított magaslesről tárogató hívogatta az ünnepségre a résztvevőket. A vadászok zászlaja és az őz “ravatal” bevonulása, a megyei vadász kürt együttes által előadott vadász himnusz után került sor az ünnepi beszédekre, köszöntőkre, a kitüntetések átadására és az idős (80 év feletti) vadászok köszöntésére, majd az ifjú vadászok fogadalom tételére.
Vendégeink között köszönthettük – immár nem először – a Hargita Megyei “Nagyküküllő” Vadász Egyesület Jakab Attila vezette és a Temes Megyei Vadász Egyesület Traian Oprea vezette delegációját. Felemelő szép ünnepi eseményre is sor került, Jakab Attila székely zászlót ajándékozott a Csongrád Megyei Vadászkamarának.
A szervezéssel az idén a Csongrád Megyei Vadász Klubot bízták meg a megyei Elnökségek (Szövetség és Kamara). Úgy gondoljuk – a visszajelzések is ezt támasztják alá – a feladatot sikerült mindenki megelégedésére végre hajtani. Érdekesség, hogy Temes Megye a nálunk volt első vendégeskedése után “kedvet” kapott és az idén már a II. megyei vadász találkozóját szervezte, igen nagy sikerrel és mindenki tetszésére. Ez újdonság, mert Romániában mostanáig még nem szokás ezt a szép vadász ünnepet tartani.
Javasoltuk Hargita Megye delegációjának is, vegyék át ezt a szokást, bizonyára a székely vadászok is örömmel ünnepelnének együtt évente legalább egyszer. Ha valaki, akkor Ők igazán bővelkednek egy ilyen találkozóra alkalmas csodálatos helyszínekben és minden vadász szívét megdobogtató bemutatásra váró trófeákban!
Szép volt, jól sikerült az idén is vadász ünnepünk, jövőre is jó lenne ismét találkozni!

Dorogi Géza a Csongrád Megyei Vadász Klub elnöke.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>