Vizet vagy áramot!

  Az Európai Unió energetikai stratégiája értelmében 2020-ig harmadával kell csökkenteni az üvegházhatást előidéző energiakibocsátást, 20 százalékkal az összenergia-fogyasztást, a megújuló energiaforrások arányát pedig 20 százalékra kell növelni. Romána természeti adottságai révén a zöldenergia aranybányájának számít, az ország megújulóenergia-termelése azonban nem éri el az össztermelés 10 százalékát sem, az évtized hátralévő részében tehát meg kell duplázni ezt a számot. Nem csoda, hogy egyre-másra épülnek a nap-, szél- illetve vízenergiát hasznosító erőművek. A zöldenergiának azonban gyakran súlyos ára van.

  A zetelaki víztározó minden idők legnagyobb székelyföldi beruházása, 1976-ban az árvízvédelmi stratégia részeként kezdték el építeni, ám csupán a rendszerválást követően, 1992-ben adták át. A víztározó azóta is megbízhatóan ellátja feladatát: áradáskor védelmet, szárazság esetén vizet biztosít Udvarhelyszéknek.
4 éve egy bukaresti vállalkozó törpe-vízierőművet építetett a hatalmas gát aljában. Ez ugyan már indulásakor sem felelt meg az uniós elvárásoknak, de azóta is működik. Ráadásul ideiglenes engedélyét 2020-ig meghosszabbították. Zöldenergiát termel, de kérdés, hogy milyen áron.
A Nagyküküllő felső folyása Románia legjelentősebb sebes pisztrángállományának az otthona. A székelyudvarhelyi horgászegyesület ezért az ívóhelynek számító felső szakaszon egy “catch and release”, vagyis “fogd meg, és engedd vissza” zónát alakított ki. Ugyanakkor a telepítésre is nagy hangsúlyt fektetnek, idén háromszorosan is túlteljesítették a törvény által megszabott küszöböt. Legutóbb közel százezer sebes pisztrángivadékot engedtek szabadon a Nagyküküllő felső szakaszán illetve az árterületéhez tartozó hegyi patakokban. Nem csoda tehát, hogy a környék egyre népszerűbb nemcsak a hazai, de a külföldi legyezőhorgászok körében is.
Az elmúlt néhány évben azonban többször is riasztó jelenséget tapasztaltak a sporthorgászok. Gyakran teljesen eltűnik a víz a folyó gát alatti szakaszán. A halak esetében is jelentős pusztítást okoz, a pisztrángok. A pérek többsége ugyan a kiszáradt meder pocsolyáiban átvészeli a vízhiányt, ám a táplálékforrásuknak számító vízirovarok nagy része órákra szárazra kerül. A horgászok szerint a gondok akkor kezdődtek, amikor a törpeerőművet üzembe helyezték.
A zeteleki víztározó aljában, a gát lábánál megbúvó törpeerőmű távolról valóban igazi törpének látszik, ám közelebbről már nem is olyan kicsi. Körülötte hatalmas táblák jelzik, hogy belépni tilos. Az ajtózörgetésre kijön hozzánk az egyetlen jelenleg dolgozó alkalmazott. Bár nem nyilatkozhat, sok mindent elárul nekünk. Áramszünetkor vagy meghibásodás esetén maguktól leállnak a turbinák, elzárul a zsilip, ilyenkor egyáltalán nincs átfolyás. Mivel a zsilip szinte fél kilométerre van, ráadásul csak kézi erővel nyitható, akár órákig is eltarthat, míg utat engednek a víznek. A zsilip megnyitásakor azonban először a felgyülemlett salakanyag, iszap zúdul a mederbe.
A horgászok az elmúlt években többször is panaszt tettek a környezetvédelmi hatóságoknál, ám semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Sőt, szerintük egyre gyakrabban szárad ki a folyó gát alatti szakasza. Mindezek ellenére a környezetvédelmi ügynökség 2020-ig hosszabbította meg a vállalat ideiglenes működési engedélyét, azzal a feltétellel, hogy a szerződés lejártáig, vagyis a következő közel egy évtizedben oldja meg a problémát. Az ügynökség igazgatója szerint egy 200 ezer eurós beruházásról van szó, ezért szükséges ilyen hosszú türelmi időt adni a módosításokra. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a 2020-as 20 százalékos zöldenergia-kvóta teljesítése a cél, és a jó statisztikához minden eszközre és minden működő erőműre szükség van. Úgy tűnik, mindenáron.

Készítették: Szabó Attila, Simó Csaba
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

One Response to Vizet vagy áramot!

  1. Banyai Florin szerint:

    Eu am inteles dar ar trebui subtitrat sa inteleaga si alti ca sa fim cati mai multi in aceasta lupta cu minihidrocentralele astea nu spun ca nu este nevoie de ele dar trebuiesc altfel gandite trebe vazut clar ce impact au asupra mediului.

    Va multumesc

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>