Veszett vadmacska

30 napos veszettségi karantént rendelt el a Hargita Megyei Állategészségügyi Igazgatóság Székelyvarságon, ami kutyák és macskák esetében a községhez tartozó teljes tanyavilágra, tehenek esetében pedig a falu egy kisebb részére vonatkozik. A napokban ugyanis egy veszett vadmacska előbb egy tehéncsordára majd egy turistacsoportra támadt, akik az állatot agyonverték. Két személyt felületi karmolások miatt veszettség elleni ellátásban részesítettek a székelyudvarhelyi kórházban.

A legtöbb székelyvarsági úgy leéli életét a vadon közelségében, hogy vadmacskát egyszer sem lát. Az óvatos, rejtőzködő ragadozó még a vadászok számára is ritka prédának számít. Néhány napja azonban egy vadmacska veszett ámokfutásba kezdett. Szécsi Ferenc éppen az egyik helybéli gazda teheneit hajtotta be a legelőről, amikor rárontott a csordára a veszett állat.

SZÉCSI FERENC, SZÉKELYVARSÁG:
- Jöttünk hazafelé, s az út mellől, a bokrok közül kiszökött valami állat, s én ott voltam közel, s a pálcával rá próbáltam vágni, de nem értem el, s aztán ő megfordult, s visszafutott.

A vadmacska a tehenekre is rátámadt, majd elmenekült. Nem messze egy turistacsoportra rontott, akik rövid közelharc után agyonverték az állatot. Két személy felületi sérüléseket szenvedett.

DR. BÍRÓ JUDIT, OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS, FERTŐZŐ OSZTÁLY, SZÉKELYUDVARHELY:
 - Két férfibeteg került beutalásra a fertőző osztályra, enyhe sérülésekkel, egy felkari és egy fartáji sérüléssel. Megtörténtek a megelőző tevékenységek, mind a seb kezelése, mind pedig az antibiotikumos megelőzés, és a veszettségre a szérum illetve a vakcina.

Az állategészségügyi igazgatóság 30 napos veszettségi karantént rendelt el, ami kutyák és macskák esetében a bukarestnyi területen fekvő teljes községre érvényes. A vadmacska által megtámadott tehenek egy hónapig nem hagyhatják el az istálót.

BALOGH ÁGOSTON, SZÉKELYVARSÁG:
- A legnagyobb bajom az, hogy kint kellene legyenek a legelő állatok a legelőn, számba kéne legyenek adva, és ott legeljék a májusi füvet, de itthon kell tartsam.

A Hargita megyei állageszségügyi laboratóriumban beigazolták a veszettség gyanúját, a karantén a hónap végéig tehát érvényes marad, ennek ellenére ma is látni szabadon kószáló kutyákat, macskákat Székelyvarságon.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>