Verőfényben

 Magyarország legrangosabb természetfotó-pályázatán, a tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Az Év Természetfotósa pályázaton nyert második díjat a csíkszeredai Péter Előd. A díjat a németországi Helgoland-szigeten készült Verőfényben című alkotásával nyerte el. A 12. osztályos gimnazista fiú tizenegy évesen kezdett el fotózni, azóta több díjat is magáénak tudhat, azonban ez a mostani a legfontosabb számára.

Péter Előd tanárával, Kristó Róberttel rendszeresen bejárja Csíkszereda környékét. Ugyanis a természetfotózásnak az egyik legfontosabb része a felkészülés.
A várostól pár kilométerre, Csomortánban áll az a speciális les, ahová Róbert hetente akár több alkalommal is ellátogat, ahova ezúttal mi is elkísértük.

KRISTÓ RÓBERT
– Nincsenek olyan jó fények most, de ez is egy állapot, tehát ez is hozhat azért eredményt.

A friss hóban a fotósok lábnyomokat keresnek. Elsőként cinketalpakat figyelhetünk meg, majd előkerül a tarisznyából egy kis madárcsemege: kukorica és napraforgómag, majd várunk.

– Az azért van kivágva egyébként, hogy ha repülés közben szeretnénk elkapni a madarat…
– Több fényerő…
– A fényerő miatt, ott azon a lyukon több esélyünk van kimerevíteni a képet.

A fotós kuckó nemrég készült el. Hónapokba telt, míg az állatok megszokták. Ezért most is résen kell lenni, máskülönben igen nehéz lencsevégre kapni egy állatot, főleg a megfelelő pillanatban.

KRISTÓ RÓBERT
– Sajnos a rókák, és általában a ragadozó állatok olyankor indulnak meg, amikor már nincsenek úgy fényviszonyok, tehát már jó szürkület, vagy szürkület után, s akkor már sajnos nem lehet fotózni, vagyis lehetni lehet, mert lehetetlen nincs, csak sokkal nagyobb felkészülést, sokkal nagyobb ráhangolódottságot igényel.

A várakozás például jó alkalom a tanulásra is.

PÉTER ELŐD, fotókat mutogat.
– Ezek csak ilyen, egyet kimentem, s szórakoztam…. Az a baj, hogy ablakból csináltam, csak távol volt

K.R. – Én inkább azt mondanám, hogy makrózzad.
P.E.– Jó.
K.R.– Jó? Akkor odaadom a makrómat.

Betárazott fényképezőgépekkel várjuk a seregélyeket, a szajkókat. Órák telnek el, és sehol semmi, még a madárcsemegénk is érintetlen marad. Már éppen feladnánk, amikor megjelenik egy kíváncsi, de óvatos szarka. De mielőtt még kattanna a gép, eltűnik szem elől, szerencsére a mi kameránk azért rögzítette.

KRISTÓ RÓBERT
– Ott van, ott van az ágon, ott van fent. 

Esteledik, Robi hazament, a beszélgetést Elődéknél folytatjuk, ahol azt is megtudjuk, hogy Előd a tavaly Németországban tanult, és ott készült a díjnyertes fotója is, a Verőfényben.

PÉTER ELŐD (A LAPTOPON NÉZZÜK A KORÁBBI KÉPEIT IS)
– A nyertes fotóm, az három nap alatt készült el, három napig voltam ezen a szigeten is (…) Ez egy portré, és szerintem nagyon érdekes, megcsillámlik a víz, dagálykor a víz, és el kell kapni a pillanatot. Vagyis arra is vártam, hogy legyen dagály, a madár pont ott legyen. (22 mp)

De Előd mindenhova magával viszi a gépét, fotózott már Kanadában és Angliában is.

PÉTER ELŐD
– Van, amikor ott vagyok kint a természetben, és akkor veszem észre a témákat, és akkor csak úgy egyszerűen lefotózom, de általában már előre tudom, hogy most ide megyek, s ezt fotózom, s akkor úgy jobban is sikerül a kép is.
– Az eredmény az egy elismerés is, hogy tudom, vagyis, hogy egy bizonyíték arra, hogy jól csinálom, amit csinálok. (…) Fotósként megélni elég nehéz, és jól élni is elég nehéz ezen a pályán.

Éppen ezért Előd el szeretné végezni a jogi egyetemet, de először érettségiznie kell. A tanulás mellett azért néha kilátogat a lesre, hogy szemügyre vehesse a modelljeit, mert jövőre a felnőttek között is meg kell mérettetnie magát. Ami már nem babra megy.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>