Vadszámlálás Székelyföldön

A legendás indián nyomkeresőket megszégyenítő szakértelemmel olvas a medve lábnyomából Szabó Szilárd. De nem csak ebből, a medve ürülékéből, a fák törzsén hagyott nyomokból, az odúk és barlangok felméréséből következtetni tud az állomány nagyságára, jellemzőire.
SZABÓ SZILÁRD, HARGITA MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYNÖKSÉG MUNKATÁRSA
- Sajnos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a medvék kora, mérete csökken: egyre kevesebb az igazán nagy testű, öreg állat, ami nem jó az állomány szempontjából – természetesen!
A szigorúan védett vadállatokat a vadászok tizedelik, nem törődve a következményekkel, talán hatezer medve él az országban. Most Románia szerte megpróbálják felbecsülni a vadállományt. Nem csak a medvékét, a vadászható fajok és a szigorúan védett nagyragadozók számát, nemi és korcsoportok szerinti megoszlását is felmérik a vadőrök és a környezetvédelmi ügynökségek munkatársai. Szükséges a lajtsromba vétel a vadgazdasági számításokhoz, és az idei teendők meghatározásához. A kemény tél jelentős pusztítást végzett a vadállományban, főként a vaddisznók között.
FANCSALI ISTVÁN, FŐVADÁSZ, IGAZGATÓ, GORDON VADÁSZEGYESÜLET
- Hiába próbáltuk nekik kivinni a táplálékot, odaszállítani, voltak olyan napok, amikor meg sem ették. Ezt, hogy miért, miért nem, nem tudom megmondani, de úgy állapítottuk meg, hogy elég nagy veszteség volt vaddisznóból. Ugye, a tavalyi, gyengén fejlettebb, gyengébb kondícióval rendelkező malacok elhulltak, megfogtak belőlük a farkasok egy jó párat.
Egyre több viszont az őz és a szarvas, ami a bőséges téli etetésnek köszönhető.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>