Unicum fürdő

  Újranyitja kapuit a korondi Unicum sósfürdő – teljes gőzzel folynak legalábbis a 70-es években még működő népi fürdő újjáépítési munkálatai.
A Korond határában feltörő sós, kénes, meszes, szénsavas víz Sóvidéken is egyedülállónak számít, csodás hatásairól már a 17. századból is származik feljegyzés. Jövő nyáron tehát, ha a székelyföldi népművészet fellegvárában, Korondon járunk, nemcsak a kerámiakészítés rejtelmeiben mélyülhetünk el, de a különleges sós vízben is.

  A projektet vezető Korondi Turisztikai Egyesület helyi összefogással építi a fürdőt, a munkálatokból, költségekből ugyanis a lakossághoz hasonlóan az önkormányzat, a természetvédelmi gondnokság, sőt, a megyei tanács is kiveszi a részét. A medence alapzatát képező fapadló elkészült már, s gyors ütemben épül a gyerekmedence, öltöző, mellékhelyiség is, az év végéig be szeretnék fejezni a teljes munkálatot. Az előzetes mérések szerint a palaszigetelés befejezésétől számítva legalább 3 hónapra van szükség, hogy a lassan csordogáló sós víz megtöltse a medencét.


  A Sóvidéken is egyedinek számító, 3000 méteres mélységből feltörő hideg sós víz áldásos hatásairól már 1729-ben Teleki Sándor gróf is említést tesz, mintegy másfél évszázaddal később pedig az Erdélyi Gyopár folyóirat a Kárpát-medence legkülönlegesebb gyógyfürdőjeként mutatja be, s vizét a reumás illetve légzőszervi bajok csodaszerének nevezi. Az Unicum fürdő azonban nemcsak különleges gyógyvize révén szolgál rá nevére, csodás környezete is egyedülállóvá teszi, a korondi erdő lábánál, a Csiga-domb tövében ugyanis meseszép panoráma tárul elénk.

KÉSZÍTETTE: SZABÓ ATTILA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>