Újabb rangos uniós elismerés a szászkézdi Adept Alapítványnak

Első helyezést ért el az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának tavalyi pályázatán a Nagyküküllő-mentén tevékenykedő Adept Alapítvány. Brüsszel elismerését tavaly a családi gazdaságokat tájékoztató sms-hálózatuk kiépítésével vívták ki. Az innovatív módszer lényege, hogy mobiltelefonos üzenetküldő rendszeren keresztül folyamatosan informálja a gazdákat a különböző finanszírozási lehetőségekről, határidőkről illetve a támogatási kiírásokról. Az alapítvány amúgy 2012-ben is hasonlóan rangos uniós kitüntetésben részesült.

Románia közepén, Segesvár közelében, Szászkézden járunk. Az egykoron virágzó szász település főtere az evangélikus vártemplom köré rendeződik. Nyüzsgő élet lehetett itt egykoron, ezt sugallják legalábbis a díszes porták, s a vásártér mérete. A vártemplom a 16. század elején épült egy római székesegyház romjaira. A szászok Szent Istvánnak ajánlották, s mindmáig őrzi honalapító királyunk nevét. Szászkézd fölött a közel 800 éves, romos Parasztvár őrködik. A vártemplomhoz hasonlóan a Parasztvár is a világörökség része. A szászok távozása után, a 80-as években szinte teljesen kiürült a falu, s az erőszakkal betelepített lakosság egy része nemhogy megóvta volna az égből pottyant patinás szász házakat, de felgyorsította a falu enyészetét. Mára azonban egyre több portát újítanak fel, s a település kezdi lassan visszanyerni egykori arculatát.
Az Adept Alapítvány egy évtizede még főként műemlékvédelemmel foglalkozott, de tagjai hamar rájöttek, hogy a porták felújítása nem sokat változtat az emberek életszínvonalán, és azt is belátták, hogy a vidék felemelkedését csupán az évszázados hagyományokra épülő mezőgazdaság illetve a hozzá kapcsolható turizmus biztosíthatja. Az Adept Alapítvány ezért folyamatosan informálja a gazdákat, kiállításokat, vásárokat, konferenciákat szervez, vagy éppen innovatív gazdálkodási módszereket tesztel. Szászkézd környékén pedig egyre több porta szépül meg, és folyamatosan nő a megművelt földterület. A Nagyküküllő Gazdaszövetséghez tartozó 8 falu mára Románia legnagyobb, művelés alatt álló Natura 2000-es területén fekszik, 5-ször annyi ökofarm található itt, mint az ország más részein.

Az Adept Alapítvány tevékenységére nemzetközi szinten is felfigyeltek, számos díj koronázza eddigi pályafutásukat, az elmúlt 2 évben egymás után nyerték el az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának fődíját. Legutóbb a családi gazdaságokat tájékoztató sms-hálózatuk kiépítéséért kapták a rangos európai elismerést.

KÉSZÍTETTE: SZABÓ ATTILA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>