Új módszerrel számolták a vadakat Romániában

  Új, az uniós elvárásoknak is megfelelő módszer segítségével számolták idén a romániai vadakat. Az előző évtizedekkel ellentétben nem egy hónap alatt egymás után, hanem egyetlen nap alatt egyszerre járták be a szakemberek az ország összes vadászterületét. A környezetvédők által már évek óta szorgalmazott módszer segítségével a szigorúan védett nagyragadozók többszöri megszámolását szeretnék elkerülni, vagyis azt, hogy ugyanazt a vadat több vadászterületen is jegyezzék. A környezetvédők szerint az adatok összesítését követően idén sokkal reálisabb képet kapunk majd a vadállomány létszámáról.
Hargita megyében közel 1000 barnamedve, mintegy 600 farkas, ugyanannyi vadmacska és több mint 300 hiúz él, legalábbis a tavalyi vadszámbecslés hivatalos adatai szerint. A szakemberek véleménye azonban eltér az elmúlt években mért adatok pontosságával kapcsolatban, a környezetvédők ezért már évek óta új, precízebb módszert szorgalmaznak. Az eddigi gyakorlattal ellentétben idén nem egymás után járják végig a szakemberek a különböző vadászterületeket, hanem egyszerre, egyetlen nap alatt. A módszerrel az egyedek többszöri számbavételét szeretnék elkerülni, vagyis azt, hogy ugyanazt, a napi akár 50 kilométert is gyalogló medvét gyszerre több területen is jegyezzék.
Kóborló farkasok, magányos hímek és bocsos anyamedvék, vadmacskák, őzek Kóborló farkasok, magányos hímek és bocsos anyamedvék, vadmacskák, őzek A természetvédelmi ügynökök csupán szúrópróbaszerűen vettek részt a vadszámláláson, vagyis a mintegy 40 Hargita megyei vadászterület közül mindössze hatot jártak be. A többi területen a társulatigazgatók a vadőrökkel közösen végzik a vadszámlbecslést. A szakemberek főként a nagyragadozók vagyis a medve, farkas, hiúz és vadmacska által hagyott nyomokat vizsgálják, és összehasonlító elemzéseket végeznek.
vadsz2  A mintegy 15 ezer hektáron gazdálkodó Szalon Vadásztársulat az egyik legbőségesebb székelyföldi vadászterületet felügyeli, néhány lépés alatt minden őshonos vad nyoma megfigyelhető itt. Kóborló farkasok, magányos hímek és bocsos anyamedvék, vadmacskák, őzek járják nap, mint nap a környéket, vaddisznók, szarvasok vedlenek a sárdagonyás részeken. A nyomok pontos vizsgálatát követően a szakemberek minden adatot lejegyeznek, és továbbítják a környezetvédelmi ügynökség felé. Az adatok összesítését követően szabja meg a szaktárca a szigorúan védett nagyragadozókra érvényes kilövési keretet. A Szalon vadásztársulat területén idén 50 medvét, ugyanannyi vadmacskát, és 25 farkast jegyeztek.
Balázs Sándor társulatigazgató szerint érdemes megfelelően gazdálkodni, hisz a vadak létszáma határozza meg a területre érvényes kilövési keretet, a társulatok többsége pedig többnyire a szigorúan védett nagyragadozók vadászatából tartja fenn magát.
Az idei vadszámbecslés eredményeit a napokban összesítik a természetvédelmi ügynökségek, egyelőre nem tudni tehát, hogy mekkora változást hoz az újonnan alkalmazott módszer, a szakemberek szerint azonban akár 20 százalékkal is csökkenhetnek az országos adatok.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>