Tusnádfürdő hívatlan vendégei

  Újra tucatszám látogatják a medvék éjjelente Tusnádfürdőt. Az üdülőváros ugyanis a medvék vonulási útvonalán fekszik, a turistaszezon kezdetével ráadásul már nemcsak a szeméttárolók szaga, de a hotelek, panziók konyháinak ínycsiklandó illata is csalogatja a medvéket. Az elmúlt években ugyan számtalan ólból, pajtából raboltak, pincékbe, konyhákba törtek be, mindmáig szerencsére egyetlen embert sem támadtak meg a medvék.

  Tusnádfürdő határában néhány éve még jókora szeméttelep csalogatta az erdő lakóit. A változatos étrendet kínáló és könnyen elérhető terített asztalra hamar rászoktak a medvék is, és egyre nagyobb számban látogatták a környéket. A szeméttelepet ugyan néhány éve felszámolták, azóta azonban a városba járnak be a medvék, és nemcsak a kukákat látogatják. Az elmúlt években rengeteg ólba, pajtába törtek be, pincéket, konyhákat raboltak ki.
  A medvék az est érkeztével jelennek meg a kukák környékén, könnyedén nyitják ki a medvebiztosnak szánt rácsos ajtókat. A tusnádfürdőiek ugyan hozzászoktak az állatok állandó jelenlétéhez, ám a hívatlan látogatók egyre növekvő létszáma miatt, az emberek többsége este nem mer az utcára menni. A helybéliekkel ellentétben azonban a turistákat éppen a medvék jelenléte vonza a városba, esténként tucatszám fényképezik, filmezik a kukázó állatokat.
  Hargita megye ad otthont a világ legsűrűbb barnamedve-populációjának, az itteni rengetegekben ugyanis közel ezer példány él. A Berni Egyezmény értelmében a medve szigorúan védett nagyragadozó, vadászata tehát csupán túlszaporulat esetén, szakminisztériumi engedéllyel történhet. Idén a közel ötezres országos példányszámból mintegy 400-at ejthetnek el a vadászok.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR: SIMÓ CSABA, JÓZSA JENŐ
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>